brusszel


Maffiavád a korábbi védelmi miniszter ellen

Figyelő Online
2016.02.07  14:15   
mail
nyomtatás
Szervezett bűnözői csoport vezetése, az igazságszolgáltatás munkájának akadályozása, valamint megvesztegetés miatt emeltek vádat pénteken Fahrudin Radoncic egykori boszniai védelmi miniszter, az egyik legolvasottabb boszniai újság, a Dnevni Avaz alapítója ellen.
A szarajevói sajtó beszámolói szerint az ügyész 27 tanúval, négy szakértővel, valamint 160 tárgyi bizonyítékkal kívánja alátámasztani a vádakat. Radoncic mellett három másik személy ellen is vádat emeltek pénteken.

A vád szerint a médiamágnásból politikussá lett Radoncic és társai az egyik feltételezett koszovói drogbáró, Naser Kelmendi érdekében jártak el, akinek a pere jelenleg Koszovóban folyik. Naser Kelmendit a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények mellett emberöléssel és szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják. A vádiratban az áll, hogy Fahrudin Radoncic megbízta Bakir Dautbasicot, a védelmi minisztérium államtitkárát, valamint élettársát, Bilsena Sahmant, hogy gyakoroljanak nyomást az ügy egyik tanújára.

Fahrudin Radoncic, a Szövetség a jobb jövőért (SBB) nevű kormánypárt elnöke, 2012 és 2014 között az ország védelmi minisztere volt. Pártja politikailag irányított döntésnek nevezte a vádemelést ellene, és közölte: ártatlannak tartja őt.

Bosznia-Hercegovina az európai integráció érdekében az utóbbi időben fokozta a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, valamint a háborús bűnökkel gyanúsított személyek felkutatását. A letartóztatások azonban a kormányhoz közeli személyeket is érintenek, és ez nem jó színben tűnteti fel az országot az Európai Unió előtt, holott Bosznia-Hercegovina február 15-én át akarja adni uniós csatlakozási kérelmét.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.