brusszel


Jól megy az önkéntes nyugdíjpénztáraknak

Figyelő Online
2016.02.09  14:37   
mail
nyomtatás
Az összesített vagyonuk 6 százalékkal nőtt - mondta Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke
Mint azt a szakember közölte: az önkéntes nyugdíjkasszák összesített vagyona 1070 milliárd forintra emelkedett 2015-ben, az egy tagra jutó vagyon pedig 8 százalékos növekedés eredményeként meghaladta az 1 millió forintot.

Kravalik Gábor kiemelte: 2015-ben befektetési szempontból több nehéz negyedévvel is szembesültek a kasszák, látható volt, hogy a korábban megszokott, akár kétszámjegyű hozamok a következő években már nem lesznek reálisak. Ennek ellenére becslésük szerint tavaly legalább 4 százalékos reálhozamot érhettek el a szövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak.
Kravalik Gábor szerint a pénztártagoknak érdemes megkérdezni a pénztárukat, hogy a szempontjaikból legmegfelelőbb portfólióban van-e a megtakarításuk, hiszen lehetőségük van portfólióváltásra, amivel különösebb pénzügyi ismeretek nélkül is lehet élni.

A Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma 1,063 millió volt tavaly év végén, amikor az önkéntes nyugdíjpénztárakban elérhető 150 ezer forintos, jövedelemhatártól független 20 százalékos adó-visszatérítés lehetőségét kihasználva megemelkedtek az egyéni tagi befizetések. Tavaly az utolsó negyedévi tagi befizetés 25,8 milliárd forint volt.
Az elmúlt évben az egyéni befizetések összege 65,2 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A tagok mellett a munkáltatók is aktívabbak voltak az év utolsó három hónapjában. A munkáltatói befizetések összege 9,8 milliárd forintra rúgott a múlt év utolsó negyedében, ami a harmadik negyedévhez képest 7,5 százalékos emelkedést jelentett, de az egy évvel korábbi összegtől 1 százalékkal elmaradt.

A Pénztárszövetség elnöke úgy ítélte meg: a további növekedést a személyi jövedelemadó kulcsának 16-ról 15 százalékra történő csökkentése is segítheti.
A szövetség friss kutatásából kiderül: a munkavállalók 53 százaléka vélekedett úgy, ha az adócsökkentésből adódó többletet a munkáltatója azonos összeggel egészítené ki, akkor ezt a pénzt nyugdíjcélú megtakarításra fordítaná. Sőt, az érintettek közel ötöde - 19 százaléka - biztosan önkéntes nyugdíjpénztárba tenné ezt az összeget.

Kravalik Gábor kifejtette, a Pénztárszövetség arra számít, hogy az egyre alacsonyabb banki kamatok mellett a látványos növekedést elérő önkéntes nyugdíjpénztárak tagsága, éppen a kasszák által elért jelentős vagyongyarapodásnak köszönhetően, még inkább bővülni fog.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.