brusszel


Egészségügy: nem sokat tököltek, azonnal akcióba lép a ReSzaSz

Figyelő Online
2016.02.10  07:00   
mail
nyomtatás
„Az egészségügy Nemzeti Ügy!" címmel indít aláírásgyűjtő kampányt a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz). A szervezet abban bízik, hogy az emberek támogatása kellő súlyt ad a javaslatuknak, s így a kormányzat az egészségügyet is Nemzeti Ügynek fogja tekinteni.
A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) prioritásként kezeli az élhető, fenntartható és a betegbiztonságot garantálni tudó egészségügy megteremtéséhez szükséges finanszírozási feltételek megvitatását - írja a szervezet szerdai közleményében.

Magyarország a bruttó hazai termékéhez (GDP-hez) viszonyítva csak igen kis összeget (kb a GDP 4%-ának megfelelőt) fordít államilag finanszírozott egészségügyi kiadásokra, messze elmaradva ezzel nemcsak az Európai Unió, hanem még a közép-európai régió hozzánk hasonló országainak, a Visegrádi Négyek (V4-ek) átlagától is (kb 6,5%) - olvasható a ReSzaSz közleményében. Utóbbiak tekintetében ez a lemaradás immáron több mint 2,5%, azaz a V4-ek GDP-jüknek közel 2,5%-kal nagyobb hányadát költik egészségügyi közkiadásokra, mint Magyarország.

A szervezet szerint ez a különbség nagy részben magyarázza Magyarország egészségügyének romló helyzetét, melyben mindennapi gondot jelent a biztonságos betegellátás megteremtése és az egészségügyben dolgozók itthon tartása. Ebből kifolyólag a ReSzaSz hamarosan aláírásgyűjtő kampányt indít „Az egészségügy Nemzeti Ügy!" címmel mind online, mind írott formában, melyben az alábbi kérdésben várják az emberek válaszát:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása, és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány Nemzeti Ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül?

Mint írják, a kérdés engedélyeztetése jelenleg folyamatban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Az a céljuk, hogy az emberek támogatását megszerezvén javaslatunkat továbbítsuk Magyarország Kormánya felé. A ReSzaSz abban bízik, hogy hogy kellően nagy társadalmi támogatottság esetén Magyarország Kormánya az egészségügyet is Nemzeti Ügynek fogja tekinteni, és kérdésünkben megfogalmazott kérésünknek a következő évek költségvetéseiben eleget tesz.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.