brusszel


Teljes a bizonytalanság az 5 százalékos építőipari áfa körül!

Figyelő Online
2016.02.11  10:36   
mail
nyomtatás
Az építőipari kivitelezők 2016. évi találós kérdése, hogy mit jelent az Áfa tv. 10. § d) pontjában megfogalmazott előírás. Kérdés az, hogy milyen szintig kell megépíteni egy lakóházat ahhoz, hogy a kivitelező 5 százalékos áfa kulcsot alkalmazzon? A hivatalos szervek ugyanis két fajta egymástól teljesen eltérő tájékoztatót tettek fel a honlapjukra - hívják fel a figyelmet a Saldo Zrt. szakértői.
A NAV honlapja szerint akkor számlázhat a vállalkozó 5%-os adókulccsal, ha legalább szerkezetkészre építi a lakóházat. Az NGM honlapján a CSOK szabályokkal kapcsolatosan közzétett álláspont szerint a kivitelezőnek kulcsrakészen kell az épületet elkészíteni ahhoz, hogy 5 százalékosan számlázhasson.

A két álláspont között mintegy 50 százalékos készültségi fok különbség mutatkozik, ami teljes bizonytalanságban tartja a felforrósodott ingatlanpiacot. Ha a két álláspont közül a NAV honlapja szerinti emelkedik „jogerőre", úgy a magánszemélyeknek problémát fog okozni, hogy a lakás szerkezetkészre történő építését követően felmerült építőanyag és szakmunkák költségeinek az áfa tartalmát nem téríttethetik vissza, amelyre egyébként 5 millió Ft-ig elehetőség lenne - mondta Vira Sándor a SALDO Zrt adószakértője.

E bizonytalan jogi helyzetben akkor járnak el a magánszemélyek és a vállalkozók körültekintően, ha olyan kivitelezési szerződést kötnek, amelynek során kulcsrakészen adják át az ingatlant. Ez esetben a teljes kivitelezést 5 százalékos áfa terheli.

Egyúttal Vira Sándor, a SALDO Zrt. adószakértő, Tanácsadó Igazgatóhelyetteshozzátette: „Semmiképpen ne kössenek olyan szerződést a felek, amelyben azt vállalja a kivitelező, hogy szerkezetkészen adja át az ingatlant. Ha nem kulcsra kész állapotra szerződnek, akkor az egyes munkafázisokra külön kössenek szerződést." A vállalkozó 27 százalék áfát fog felszámítani ez egyes munkafázisokról kiállított számláiban, azonban az áfa ekkor visszatéríttethető maximum 5 millió Ft összegben.

Kapcsolódó cikkek
Figyelő Online
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.