brusszel


Tárcacsaták az uniós pénzekért

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2016.02.14  08:00   
mail
nyomtatás
SELYEMZSINÓR. Fazekas Sándor miniszter felmentésének előkészítését sejtik a piaci szereplők Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszólása mögött. Lázár élesen bírálta a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) működését, ám a lehetséges utóddal is bajok vannak.

Utolsó menetéhez közeledik az uniós támogatási pénzek feletti rendelkezési jogokért indított iszapbirkózás. Legalábbis Lázár János minapi - a földművelési tárca legfontosabb hivatalával kapcsolatos bírálatából erre következtetnek a megkérdezett agrárpiaci szereplők. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis „vérlázító döntésekkel utasítja el a gazdák támogatási kérelmeit az MVH".

„A TÁRCA TUDJA KEZELNI"
Hogy Lázár szemében szálka az 1800 fős MVH, azt egy ideje lehet sejteni, pedig a kirohanás a hivatalt a tavalyi rekordja után érte. Az ügynökség ugyanis 2015-ben egyéni csúccsal, mintegy 800 milliárd forintot fizetett ki a hazai agrárszektorban működő gazdáknak és vállalkozásoknak. Mindezt úgy, hogy áprilistól 35 új támogatási jogcímmel átállt a teljesen új, egységes, az eddiginél sokkal összetettebb kérelembeadásra épített támogatási rendszerre, és meghirdette a „gazdabarát intézményi működési modellt". Mindez alig több mint egy évvel az után történt, hogy Gyuricza Csaba személyében vadonatúj, és tegyük hozzá feddhetetlen szakembert, a Szent István Egyetem volt dékánját nevezte ki Fazekas Sándor az MVH élére. A feddhetetlenség döntő szempont volt, mert elődje, Palkovics Péter elnöksége idején durva visszaélések történtek, és „jogosulatlan támogatási kérelmek" miatt letartóztatatták a hivatal egyik elnökhelyettesét. Lapunk úgy tudja, hogy még mindig nem zárult le a bírósági és a büntetőeljárás.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.