brusszel


Formálódik a kis-Schengen!

Figyelő Online - Zentai Péter
2016.02.15  09:00   
mail
nyomtatás
NORBERT RÖTTGEN. Ha nem születik egységes európai megoldás a menekültek kezeléséről, Németország a schengeni övezet szűkítését fogja szorgalmazni - nyilatkozta a Figyelőnek Angela Merkel egyik legközelibb bizalmasa, külpolitikai tanácsadója.
- Németországi tudósítóként megfigyeltem, hogy Ön ott az egyik leginkább szókimondó politikus. Melyek voltak azok a szavak, amelyeket itt Budapesten diplomáciai udvariaskodások nélkül ki kellett mondania?
- Kertelés nélkül elárulom: életveszélyesnek tartom azt a populizmust és nacionalizmust, ami egy sor európai országban eluralja a kormányok hozzáállását. Európa jövőjével játszanak, akik nem értik meg, hogy a nemzeti önzés - történetesen a menekült ügyben - a létező legrosszabb magatartás. Sajnos, Magyarországon is úgy látszik: nem értik, nem érzékelik a probléma súlyát.

- A magyar kormány és a lakosság nagy része szerint ez az egész német probléma. Angela Merkel kancellár hozta a bajt a németek fejére, ennél fogva „egyék meg a németek, amit főztek maguknak".
- Ezek szerint felcserélik az okot az okozattal. Aki Angela Merkelre hárítja a menekültáradat felelősségét, az nincs tisztában azzal, hogy ez a migrációs hullám évek óta zajlik. Azért menekülnek Európa felé, mert azt biztonságos szigetnek gondolják világszerte. Amikor már milliós számba jutottak el az európai partokhoz, s azt tapasztaltuk, hogy egyesek ki akarják őket ebrudalni, akkor mi szélesebbre nyitottuk előttük a kapuinkat Németországban. Mi egyebet tehettünk volna? Ha mi is rájuk csaptuk volna a határzárat, kerítéseket építettünk volna Keleten, Délen, akkor egy Európát lángba borítani képes humanitárius katasztrófához járultunk volna hozzá. Ezt csak úgy lehetett elkerülni, hogy tettük, amit a lelkiismeretünk parancsolt.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.