brusszel


Ez csak a kezdet - gigantikus tüntetés várható

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2016.02.11  12:00   
mail
nyomtatás
Gigatüntetés várható szombaton, Budapesten, a pedagógusok mellett az egészségügyi dolgozók és a vegyészek is demonstrálnak. Létezik olyan sztrájkforgatókönyv, amely szerint nem engedik be a gyerekeket az iskolába, nem osztályozzák, és nem érettségiztetik őket. A KLIK szinte bizonyosan átalakul, Palkovics László ezzel a feltétellel vállalta a közoktatás felügyeletét.

Nem békekövetnek, hanem megoldó embernek küldi Orbán Viktor a közoktatás élére Palkovics László felsőoktatási államtitkárt, de ami sikerült neki az egyetemeknél, abba beletörhet a bicskája az általános és középiskolák esetében - mondta egy az EMMI-hez közelálló névtelenséget kérő forrás lapunknak. Palkovics László kivételes diplomáciai érzékkel szerelte le és békítette meg az egyetemek és főiskolák vezetését. „Bevonta őket a döntésekbe, s még a kancellári rendszer ellen berzenkedő rektorok is belátták, hogy a racionalizáció és a szigorú költségvetési politika eredményes. .Az intézmények 2013-as 20 milliárdos adósságállománya mára kevesebb, mint harmadára olvadt" - mondták lapunknak.

Csakhogy egészen más egy több ezer intézményből álló rendszer irányítása, mint néhány tucat felsőoktatási intézmény menedzselése. Hogy világosak legyenek az arányok: a közoktatásban több ezer intézményben 1,587 millió gyerek tanul, míg a 67 magyarországi egyetemen és főiskolán összesen 295 ezer hallgató. Egészen mások a problémák is. A közoktatásban az Európában példa nélküli centralizáció miatt telt be a pedagógusoknál a pohár. Márpedig Orbán Viktor miniszterelnök éppen ebből nem enged. „Palkovicsra a villámhárító szerep vár, kérdés, meddig bírja" - mondta oktatási szakértő informátorunk. A Figyelő úgy tudja, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a pedagógusok magasabb fokozatra kapcsolnak. E pillanatban - bár minden szereplő azt hangsúlyozza - „a gyerekek lehetőleg maradjanak ki a balhéból," úgy tűnik, nem fognak. Nagyon is érinthetik őket. az iskolákat a demonstrációk.

KRÉTA KÖZBESZERZÉSRE
A lehetséges forgatókönyvek között szerepel az, hogy nem engedik be a gyerekeket az iskolába, nem osztályozzák őket, nem javítják ki a dolgozatokat, de az is megtörténhet, hogy nem érettségiztetik őket. A Figyelő forrásai úgy fogalmaztak: „a szombati Kossuth téri megmozdulás csak a kezdet. Addig folytatják a demonstrációt, amíg az iskolák vissza nem kapják önállóságukat, s szakmai alapon nem módosítják a diákokra és a pedagógusokra vonatkozó követelményeket. „A KLIK súlyosan alulfinanszírozott, amit korábban a fenntartó önkormányzatok beletettek a közoktatásba, azt az új mamut nem tudja" - mondták egybehangzóan informátoraink. Szerintük a bajok gyökere elsősorban erre vezethető vissza. A lapunk által megszólaltatott pedagógusok a hétköznapi életéből vett példákkal érzékeltették, hogy ez „egy őrült rendszer végleg lezülleszti a magyar közoktatást". A fizetések valóban nőttek, de közük nincs a teljesítményhez. S ami megdöbbentő, a körülmények idegileg és fizikailag is felőrlik a pedagógusokat. Soha nem volt annyi betegállományba kényszerült tanár, mint az utóbbi egy évben - hallottuk.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.