brusszel


Kiemelten sikeres évet zárt a Nemzeti Befektetési Ügynökség

Figyelő Online
2016.02.11  18:33   
mail
nyomtatás
Rekordévet zárt a hazai befektetésösztönzés. A 2015-ös évben 67 befektetési projektet tárgyalt végig sikeresen a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), ami az előző évhez képest közel 12%-os növekedést jelent. Ezen projektek eredményeként mintegy 12 995 új munkahely létesülhet, ami közel 21%-kal több, mint 2014 évben. A 2015-ös projektek alapján a legtöbb új munkahelyet, az összes létesített munkahely 31%-át német vállalatok hozzák létre. Az új munkahelyek ágazati megoszlását tekintve továbbra is a járműipar vezet közel 33%-kal, ezt követi az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 17%-os, valamint az élelmiszeripar mintegy 12%-os részaránnyal; a legfontosabb három szektor összesen megközelítőleg az új munkahelyek 62%-áért felel.

A befektetőkért folytatott élesedő verseny ellenére a működőtőke-beruházások felkutatására és támogatására, valamint az újrabefektetések elősegítésére létrehozott HIPA 2015-ben is eredményes volt. Az ügynökség 67 projekt elindításában vett részt, ami közel 12%-os növekedés a 2014-es évhez viszonyítva. A munkahelyek számát illetően még kedvezőbb a kép, mivel a 2015-es beruházási döntések eredményeként 12 995 új munkahely létesülhet, ami majdnem 21%-kal több, mint egy évvel korábban. A beruházások nyomán több mint 1,4 milliárd euró, azaz közel 435 milliárd forint összértékű külföldi tőke érkezik az országba.

A projektek ágazati és relációs megoszlását tekintve megállapítható, hogy 2015-ben a német relációból 14, az Egyesült Államokból 11 projekt érkezett, míg a magyar cégek 8 pozitív döntésben érintettek. Az ágazatok közül a járműipar 17, az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 12, az infokommunikációs (ICT) szektor pedig 7 projektért felel.

A HIPA jelenleg 169 aktív, döntés előtti minősítésű beruházási projektet kezel. Amennyiben a tárgyalási folyamatok végét követően a jelenleg ismert paraméterekkel valósulnak meg ezek a projektek, úgy a beruházások által több mint 27 000 új munkahely jön létre, és ezáltal mintegy 4,6 milliárd euró kerül befektetésre.

A fenti számok, valamint az előző évhez képest mutatott növekedés is azt bizonyítja, hogy a befektetők részéről tovább élénkült az érdeklődés Magyarország iránt.

2015-ben a befektetői igények szerint a HIPA adatbázisából 573 kiajánlás történt, melyből 315 volt zöldmezős ingatlan, 234 csarnok és 24 iroda. Az ügynökség kifejezett célkitűzése, hogy a jövőben a kevésbé fejlett régiókban is emelkedjen a nagybefektetői beruházások száma. Ennek támogatására a HIPA elindította a Befektetőbarát Település Programot, melynek célja, hogy a képzésen részt vevő települések felkészülhessenek a leendő befektetők professzionális fogadására. A 2015-ös évben összesen 54 település 94 képviselője regisztrált a programon, és a képzés eredményeként végül 34 település készítette el pályázati anyagát.

Annak érdekében, hogy a leendő befektetőket az eddigieknél is kedvezőbb feltételek várják, jelentős segítséget kínál a tavaly év végén módosított, egyszerűbb és rugalmasabb feltételeket kínáló egyedi kormánydöntésen alapuló (EKD) támogatási rendszer is. Legújabb eleme, hogy immár a Vas, Veszprém és Zala megyékben megvalósuló beruházások esetében is elegendő a hátrányos helyzetű régióknál előírt minimum 10 millió euró elszámolható költség, valamint az 50 új munkahely létrehozása. Ezen felül az új gazdasági tevékenység végzésére irányuló induló projekteknél pedig már 5 millió eurós volumentől és 100 új munkahely létrehozásától vehető igénybe ez a támogatási forma. További lényeges körülmény, hogy a jövőben megkülönböztetett figyelmet élveznek a magas hozzáadott értékű, regionális szolgáltató és innovációs központok létrehozására, illetve bővítésére irányuló beruházások, melyeknél a beruházás nagyságától függetlenül már 50 főtől igénybe vehető a támogatás valamennyi támogatható térségben.

A HIPA eredményeit nemcsak a kontinensen, de a tengerentúlon is elismerték. A főleg amerikai befektetőket célzó, szakmai körökben meghatározó kiadványnak számító Site Selection magazin idén már hetedik alkalommal állította össze a legjobb beruházási célországok listáját. Ebben az összevetésben Magyarország mind az abszolút rangsorban, mind az egy főre jutó projektszám alapján összeállított listán az első helyen végzett a kelet-európai régióra vonatkozóan. (Forrás: www.siteselection.com )

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen elmondta: A 67 pozitív döntésnek köszönhetően 21 olyan vállalat kezdi meg tevékenységét Magyarországon, amely korábban nem volt jelen a hazai piacon, 46 vállalat pedig újrabefektetést, reinvesztíciót valósít meg. Így tehát 46 cég döntött úgy, hogy a megtermelt profitjának jelentős részét Magyarországon fekteti be újra, azaz döntésével ismét bizalmat szavazott hazánknak. Ez azt jelenti, hogy Magyarország egy megbízható hely, ahol érdemes befektetni.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke a jövőről szólva kiemelte: annak érdekében, hogy a 2016-os esztendő legalább olyan sikeres legyen, mint a 2015-ös, az ügynökség az ügyfelek igényeit még inkább középpontba helyező tevékenységet kíván folytatni, valamint a megújult támogatási rendszer előnyeit kihasználva szeretné elérni azt, hogy tovább emelkedjen a magas hozzáadott értékű projektek száma és a vidéki helyszíneken megvalósuló beruházások részaránya.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: HIPAbefektetés

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.