brusszel


Egy ember – száz szavazat? Furcsa mozgások az iparkamara körül

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2016.02.22  09:34   
mail
nyomtatás
Máris itt a botrány, pedig még csak most készülnek küldöttválasztásra a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK). A Figyelő Online birtokába jutott dokumentumok szerint négy ügyvéd több neves felszámolócég megbízásából arra készült, hogy névjegyzékbe vetessen 1200(!) felszámolás alatt álló vállalkozást, hogy nevükben adjanak le szavazatokat és ezzel befolyásolják a kamara tisztújítását.
Információink szerint a Mátra Holdinghoz köthető Cash & Limes Zrt. és a Green Adviser Kft., valamint a Patik, Varga és Társaik Zrt., a CÉL-Org Tanácsadó Kft. és még jónéhány felszámoló szavazott volna az 1200 cég nevében. Úgy tudjuk, hogy a fennállásának 165 éves évfordulóját ünneplő BKIK történetében példa nélkül álló, hogy a választás kimenetelét törvénytelen módon próbálták volna befolyásolni. Máskülönben sem nagyon hallhattunk hasonló esetet a rendszerváltás óta, ha csak az MSZP zuglói szervezetének botrányos tisztújítását nem említjük, amikor vidéki tagokat költöztettek névleg a XIV. kerületbe, hogy ott adják le szavazatukat. Ez a csaknem egy évtizeddel ezelőtti botrány azonban ártatlanabbnak és szelídebbnek tűnik innen nézve, már csak azért is, mert akkor a saját szavazatukat adták le, csak a helyszín nem stimmelt, most viszont a számokkal próbáltak játszani.

A BKIK 2016. február 22-24 között küldöttválasztásra, március 11-én pedig tisztújításra készül, s a hírek szerint kemény választási küzdelem várható. A választási előkészületek első szakasza a választási névjegyzék közzététele, amelyre január 20. és február 4. között került sor. Ezen a névjegyzéken, ahogy az szokás, a kamarai regisztrációval rendelkező fővárosi cégek szerepelhetnek. Normál esetben a kifüggesztés két hetében alig néhány tucat vállalkozás képviselője szokott csak bejelentkezni a névjegyzékbe való felvétel, vagy adatmódosítás céljából. Most azonban röviddel a határidő lejárta előtt felszámoló cégeket képviselő ügyvédek jelezték, hogy összesen 1200 felszámolás alatt álló budapesti vállalkozás felvételét kérik a névjegyzékbe. Ha akciójuk sikerrel jár, igencsak sajátos módszerekkel befolyásolhatták volna a választást.

A négyévente esedékes választásokon általában nagyjából 1500 fővárosi cég képviselője vesz részt, így a felszámolók által képviselt 1200 vállalkozás - az egy cég egy szavazat elvén - gyakorlatilag mindent eldönthetett volna. Úgy tudjuk, a BKIK választási irodája tartalmi és formai okokra hivatkozva a felszámolás alatt álló cégek névjegyzékbe való felvételét elutasította. Ezzel azonban a történetnek nincs vége. A birtokunkba került dokumentumok alapján a BKIK egyik tagja a szervezet etikai bizottságához fordult, panasza alapján a bizottság elítélte a jogellenes cselekedetet, és eljárást indított az ügyben.

„A felszámoló biztosnak az a feladata, hogy a felszámolandó cég vagyonát és a hitelezők érdekeit védje. Nem vagyoni kérdésekben - mit például egy kamarai választás, tisztújítás - a felszámolandó vállalkozás újonnan kinevezett ügyvezetője dönthetne. Ha egyáltalán még bármit is számítana neki, hogy egy hamarosan megszűnő cég érdekeit ki képviselje a kamarában." - mondta lapunknak dr. Szemethy Zoltán, a Szemethy Ügyvédi Iroda vezetője. - „Talán durván hangzik, de megkockáztatom, hogy ebben az esetben joggal való visszaélés történt. Ezért az igazságügy miniszterhez fordulok állásfoglalásért, hogy a hasonló eseteket a jövőben elkerüljük."

Annyit sikerült még megtudnunk, hogy a kamara a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult az ügyben. Kérdés, hogy ki állhat a háttérben, ki mozgathatja a szálakat? Ezt az idő rövidsége miatt még nem sikerült kibogozni. Nehezen elképzelhető azonban, hogy a felszámolók saját akciójáról lenne szó. Annyi bizonyos, hogy éles, egyre élesebb a verseny, s úgy tűnik, egyesek már olyan módszerektől sem riadnak vissza, ami a demokrácia megcsúfolása lenne.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: BKIK

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.