brusszel


Történelmi fordulat: fogy a japán lakosság

Figyelő Online - Molnár Brigitta
2016.02.28  13:07   
mail
nyomtatás
Japánban egyre kevesebb ember él, s ez komoly demográfiai és gazdasági problémákhoz vezethet - írja a Guardian.
A legfrissebb statisztikákból az derül ki, hogy a japán népesség egy millió fővel csökkent az elmúlt öt évben. Az első, 1920-as népszámlálás óta ez az első ilyen időszak Japán történelmében. Az országban 947 345 fővel éltek kevesebben 2015-ben, mint 2010-ben. Ez az összeg nagyjából egy San Franciscohoz hasonló méretű város lakosságának felel meg.

A kormány már korábban beszámolt arról, hogy lecsökkenhet a népesség - nagyjából 127 millió főre -, s a friss statisztika igazolta ezt az előrejelzést. Emiatt úgy tűnik, hogy hamarosan demográfiai válsággal kell szembenézniük a japánoknak. Jelenleg folyamatosan növekszik az idősek száma, a fiatalok pedig kevesebb gyermeket vállalnak, s a nők első gyereke egyre később születik meg.


Az ENSZ előrejelzései szerint a japánok száma 83 millióra fog lecsökkeni az évszázad végére. Továbbá az elképzelés szerint a japánok 35 százaléka 65 évnél idősebb lesz. A szakértők attól tartanak, hogy a népességcsökkenés miatt a gazdasági helyzet hanyatlani fog.

A miniszterelnök, Shinzo Abe és kormánya igyekszik mindent megtenni, hogy megállítsák a folyamatot. Például Katsunobu Katot a „100 millió aktív állampolgárért felelős miniszternek" nevezték ki. Kato egyik feladata az, hogy a születési rátát az 1,41-ről (a 2012-es értékről) 1,8-ra emelje.

A szakértők azonban szkeptikusak. „Nem megvalósítható az, amiről beszélnek, illetve amivel Katot megbízták" - nyilatkozta Michael Cucek, a Wasedai Egyetem egyik professzora. „Az a céljuk, hogy a nők átlagosan 1,8 gyereket szüljenek. A 100 milliós népesség fenntartásához azonban 2,1-re lenne szükség".


Cucek szerint az is nagyon fontos, hogy a japán nők egyre később házasodnak meg, s a gyerekek 98 százaléka a házasságkötés után születik. „Kelet-Ázsiában - ahol nem nézik jó szemmel a házasságon kívül született gyerekeket - mindenhol ilyen alacsony a születések száma".

A népszámlálási adatok szerint az ország 39 részében csökkent a lakosság száma, míg nyolcban kicsit emelkedett. A legtöbben Greater Tokyoban laknak, az össznépesség 28,4 százaléka él itt. Erre a területre az elmúlt öt évben is folyamatosan érkeztek a lakosok, 326 870 fővel emelkedett a lakosok száma. Az ország 9 legnagyobb városában és környékén él a japánok több mint fele.

A vidéki területek ezzel ellentétben fokozatosan elnéptelenednek. A 2011-es nukleáris katasztrófa helyszínét, Fukusimát sújtotta leginkább ez a folyamat. A Japán északi részén található Tohoku régióban - amelynek Fukusima is része - öt százalékkal csökkent a népesség az elmúlt öt évben.
Kapcsolódó cikkek
The Guardian
mail
nyomtatás
címkék: Japánnépesség

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200