brusszel


Százezer embernek kellene ma vastagbéltükrözésre jelentkezni!

Figyelő Online
2016.03.01  13:20   
mail
nyomtatás
A mai napon a következő 10 év vastagbélrákos betegeinek kellene vastagbéltükrözésre jelentkezniük. Ugyanis náluk már valószínűleg ott az elváltozás, ami rákot okozhat - figyelmeztet a Gyógyulj Velünk Egyesület.
A ma vastagbélrák diagnózisával kezelt betegek többségében akár 8-10 évvel ezelőtt már ott volt az elváltozás. Ha egy szűrővizsgálat után kivették volna a polipot, nem kellene szembesülniük a rákkal. Akikkel a következő 10 évben közli majd az orvos a vastagbélrák diagnózist, egy vastagbéltükrözéssel, jó eséllyel el lehetne eltávolítani a fenyegető elváltozást.

„Évente 10 ezer vastagbéldaganatot fedeznek fel, ami általában 10 év alatt fejlődhetett ki, tehát 100 ezer embernek már ma időpontot kellene kérnie vastagbélszűrésre ahhoz, hogy elkerüljék a komolyabb szövődményeket. Többségüknek ugyan nincs panasza, de statisztikák szerint a vastagbélrák előjele megvan, ezért indokolt minden 50 év feletti nőnek és férfinak a vastagbélszűrés - mondta Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, aki maga is érintett a betegségben, a márciusi vastagbélrák elleni küzdelem hónapjának meghirdetése kapcsán.


Lakos István

Minden negyedik 50 év feletti emberben megtalálhatóak a vastagbélpolipok. Ugyan nem minden polipból lesz rák, ám az elváltozások típusának meghatározásához és a veszélyesnek ítélt polipok eltávolításához vastagbéltükrözésre van szükség. „Országos szintű vastagbélszűrés sajnos a mai napig nincs Magyarországon, mindenkinek a személyes felelőssége, hogy eljut-e vizsgálatra. A vastagbéltükrözést a gasztroenterológiai osztályokon végzik, ahová a háziorvostól kérhető beutaló.

Akik tartanak a vizsgálatoktól, jó, ha tudják, hogy a tükrözésbódításban vagy rövid altatásban is elvégezhető, igaz utóbbira kapacitáshiány miatt kevés kórházban van ma lehetőség. Jó lenne, ha minél többen belátnák: ha valakiben már ott van az elváltozás, elkerülni nem, csak elodázni tudja a vizsgálatot, amivel elkerülhető a rák kifejlődése, illetve megoldható az időben történő gyógyítása" fogalmazott Lakos István.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.