brusszel


Kopaszok a Kúrián

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2016.03.03  09:00   
mail
nyomtatás
NÉPSZAVAZÁSI KUTYAKOMÉDIA. Leszavazták saját elnöküket a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, végül Erdősi Lászlóné referendum kezdeményezését hitelesítették. Az ügy a Kúrián folytatódik. Oda is benéz majd egy tucat biztonsági ember?
Hétfőn délelőtt bejárta a hír a sajtót: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke, Patyi András javaslatára várhatóan elutasítja a testület a herceghalmi polgármesterné népszavazási kérdését a vasárnapi boltzárról. A vonatkozó törvény szerint ugyanis a beadványt a kezdeményezőnek személyesen, vagy postai úton kell benyújtania. Márpedig Erdősi Lászlóné helyett egy fiatal férfi érkeztette a beadványt az időbélyegzőnél, s ezt felvételek sokasága igazolja. Erdősiné onnantól kezdve járt el személyesen, hogy a lepecsételt dokumentumot bevitte az irodába. Ez viszont percekkel később történt, mint ahogy Nyakó István az MSZP országgyűlési képviselője a saját beadványát az időgépnél kezelte. Az NVB elnöke azonban kisebbségben maradt. Csak Bodolai László, az LMP, Litresits András, az MSZP, Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja, valamint Fábián Adrián választott tag támogatta. A kormánypártok delegáltjai - Bozsóki Éva, elnökhelyettes; és a többiek, Rádi Péter, Lovas András, Tóta Áronné, Zentai Ildikó, Sasvári Róbert, Boda Pál és Sárhegyi Zoltán - ellene szavaztak.

AZ ELNÖKÖT MEGVISELTE

Patyi András más súlyos dolgokat is említett, egyebek között azt, hogy a kezdeményezés benyújtásakor „olyan választópolgárok is jelen voltak, akiknek a jelenléte a választási eljárási törvény alapelveibe ütközött". Továbbá azt, hogy Erdősiné kérdése nem felel meg az egyértelműség követelményének, egy már meghozott törvény megerősítését célozza, ezért azt el kell utasítani. Az NVB tagjai nem így látták és zöld utat adtak. Lapunkat fővárosi jogi források arról tájékoztatták, az NVB elnökét megviselte az, hogy ellene szavaztak, nem erre számított. De zavar támadt azon Fideszes delegáltak körében is, akik voksukkal Erdősinét támogatták. Nyakó István egy keddi interjúban azt mondta, „pártutasítás alapján döntött az NVB az MSZP boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdéséről, s most már csak a Jóistenben, saját magukban és a közvélemény erejében bízhatunk." A szocialistáknak nem maradt más út, mint jogorvoslattal fordulni a legfőbb bírói grémiumhoz. „Vajon a kopaszok benéznek majd a Kúriára is, és Darák Péter főbíró is csak annyit mond, nincs semmi, ami miatt intézkednie kellene?" - fogalmazott egy fővárosi választási szakértő a Figyelőnek.

További részletek a Figyelő 2016/9-es számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.