brusszel


Vastag a bőr: elcsalták a közmunkások pénzét

Figyelő Online
2016.03.03  10:02   
mail
nyomtatás
A közmunkaprogramok vizsgálata jogsértéseket tér fel. A BM olyan eseteket is talált, ahol a pénzek visszafizetése, feljelentés vagy rendbírság is "játszik".
A Belügyminisztérium (BM) a közfoglalkoztatási programok tavalyi hatósági ellenőrzéseinek eredményeit összefoglaló, a Magyar Nemzet által megismert beszámolója szerint a havi ellenőrzési terveken felül a kormányhivatalok, járási hivatalok összesen 401 közfoglalkoztatási program esetében folytattak le ellenőrzést, és a szaktárca saját hatáskörben is vizsgálódott. Összesen 256 panasz vagy közérdekű bejelentés érkezett a BM-hez és az érintett hivatalokhoz - írja az MNO. Ezek közül 15 olyan esetet találtak, ahol a jogsértés mértékét a szaktárca szerint szankcionálni kellett: kilenc esetben visszakövetelték a támogatás egy részét vagy egészét, négy esetben feljelentést tettek, további két alkalommal pedig rendbírságot szabtak ki.

A közfoglalkoztatási támogatás késedelmi pótlékkal növelt összegét a hatóságok akkor követelik vissza, ha a közfoglalkoztató az általa vállalt feladatokat vagy azok egy részét nem teljesíti. A feltárt kilenc eset kapcsán összesen 156,4 millió forintot kérnek vissza, a pénz 84 százalékát Jász-Nagykun-Szolnok megye két településétől követelik. A tavalyi év végéig azonban csak a pénz töredékét, mindössze 4,9 millió forintot fizettek vissza a szabálysértő közfoglalkoztatók. Ennek oka a BM szerint az, hogy bizonyos esetekben a hatósági eljárás még folyamatban van; máshol a közfoglalkoztató részletfizetést kért, de olyan eset is akad, ahol a támogatást teljesen elköltötték, és nincs miből visszafizetni a pénzt.

A négy feljelentésről annyit árul el a BM, hogy mindegyik esetben költségvetési csalás gyanúja miatt kezdeményeztek adóhatósági nyomozást egy-egy ügyben Baranya, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Zala megyében. A dokumentum szerint a hatóságok az ellenőrzések során rendszeresen találkoznak hiányosságokkal. Jellemző probléma, hogy nincs foglalkoztathatósági szakvélemény, a közfoglalkoztatási szerződéseket késedelmesen állítják ki, és helytelenül állapítják meg a közfoglalkoztatott bérét, mert az érintettnek nincs a munkakörnek megfelelő szakképesítése. Sok esetben hiányoznak a munkaköri leírások, nem teljes a szabadságok nyilvántartása. Rendszeresen előfordul, hogy nem megfelelő a munkaidő-nyilvántartás, hiányosak a jelenléti ívek, nincs munkanapló, és az is jellemző hiba, hogy nem a programelemnek megfelelő munkát végeznek a közfoglalkoztatottak.

Kapcsolódó cikkek
MNO
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.