brusszel


Drágább olaj kell!

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2016.03.07  16:30   
mail
nyomtatás
IVÁN MARTÉN. Geopolitikai veszélyei is lehetnek az alacsony olajárnak - véli a Boston Consulting Group (BCG) energiaipari csapatának globális vezetője.
- Az elmúlt hetekben ugyan emelkedett némileg az olaj jegyzése, de így is egyre több előrejelzést lehet hallani 20-25 dolláros árról is. Hol lehet a lejtő alja?
- A jelenlegi alacsony olajár miatt veszélyben forog a globális olaj-kitermelési projektek egy része, mivel egyes beruházások a folyó költségeket sem képesek fedezni a bevételekből. Az olaj kitermelése a kanadai olajhomok és a brazil offshore lelőhelyeken különösen költséges, harmincdolláros hordónkénti ár esetén már meghaladják az olaj értékét és így lényegében veszteséget termelnek. Hosszú távon nem maradhat így a helyzet, mivel az olajmezők termelésének leállítását eredményezné, a kínálat csökkenéséből következően pedig az olajár ismét feljebb menne.

- Az ilyen piaci reakciókhoz idő kell. Mi a helyzet rövidtávon?
- Viharos piaci időszakokban rengeteg a lehetőség a spekulatív kereskedésre, ami csak fokozza az árak kilengéseit. A mostani árzuhanás a leghosszabb krízis, amit valaha láthattunk az olaj piacán. Éppen ezért az elmúlt évben jelentős hónapon és napon belüli áringadozások szemtanúi lehettünk. Ha sorra vesszük 2005 óta az 50 leginkább volatilis napot, azt látjuk, hogy közel 30 százalékuk a mostani árzuhanás időszakára esik. Ez nehezíti az előrejelzést. Ugyanakkor jól látszik, hogy a nagy olajkitermelők egyelőre nem igazán akarják visszafogni a kitermelést. Egy kéthete bejelentett megállapodás szerint Oroszország, Szaúd-Arábia, Venezuela és Katar befagyasztja a kitermelését a januári szinten. Ennek azonban valójában az az üzenete, hogy ezek az országok nem érdekeltek a piaci részesedésük csökkentésében. Így semmi okunk azt hinni, hogy a közeljövőben csökkenne a globális kínálat.

- Mekkora a túlkínálat?
- Jelenleg napi 1,7 millió hordó a felesleg, azaz ennyivel több olajat termelnek ki, mint amennyire szükség van.

További részletek a Figyelő 2016/9-es számában!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.