brusszel


Szelfi: mikor kezdődik az őrület?

Figyelő Online - Lippai Roland
2016.03.07  12:05   
mail
nyomtatás
Természetes igénye az embernek önmaga láttatása, ám a vége-érhetetlenül készülő és netre kerülő fotók komoly mentális problémákat is jelezhetnek.

Ha nem vagy online, nem is létezel - a digitalizáció térnyerése, valamint az élet számos aspektusának átköltöztetése a virtuális világba valóban komoly le- és kimaradást okozhat az offline életmódot folytatók számára. Az önreprezentáció az egyik legerőteljesebb teher a posztmodern ember vállán, aki pedig minden eszközzel igyekszik megfelelni az elvárásoknak. A közösségi oldalakon az értékes információk mellett jó ideje már nemcsak szmáljikba és egysoros „éppen a villamoson ülök és nézek ki az ablakon" típusú helyzetjelentésekbe, hanem olykor valóságos szelficunamiba futhatunk bele.

Az „önfotó" egyébként nem mai találmány: először a holland származású amerikai Robert Cornelius örökítette meg magát 1839-ben korhű masinájával. Az első modern szelfire viszont 2002-ig várni kellett, 2013-ban pedig már az év szava lett. Persze semmi sem örök: lassacskán az ussie, vagyis a „csoportos szelfi" idejét éljük.

ZAVAR AZ ERŐBEN
Egy-egy másodperc megörökítése egyedül vagy a családdal fontos érzelmi igényeket kielégítő jelenség. Önmagunk látása és láttatása önazonosságunk egyik megnyilvánulása. Továbbmenve pedig Barna Róbert író, műfordító szavaival azt is mondhatjuk: az ember leginkább a saját arcát csodálja. E jelenség bőven túlmutat önmagán, ugyanis az első látásra jópofa önfotózás komoly üzletté válhat, s bizony akár mentális problémák megnyilvánulása is lehet. A szelfikészítés mögött a sikerélmény keresése, az önmegerősítés, valamint az önbizalom szilárdítása húzódik meg - mondta a Figyelőnek Süli Ágota. A pszichiáter-pszichoterapeuta szerint fontos kérdés, hogy az önfotózás esetében hol húzódik meg a normalitás, illetve a patológiás viselkedés közötti határvonal.

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APT), amely közel két évvel ezelőtt egyfajta mentális zavarként írta le és selfietisnek nevezte el a jelenséget, előállt egy lehetséges módszerrel, amely a függőség súlyosságát mutathatja meg. E szerint a zavar mélységére utalva megkülönböztetnek borderline, akut és krónikus selfietisben szenvedő egyéneket. Az APT metodikája alapján a legutolsó fázisban az illető kontrollt nem ismerve gyártja önmaga digitális lenyomatait, s azokat naponta több mint hatszor is közzéteszi az interneten.

NEM UGYANAZT LÁTJUK
A fotók publikálása az online térben minden esetben reakciókat vált ki, amelyek visszahatnak annak készítőjére. De nagyon nem mindegy, hogy ezek a visszacsatolások milyen előjellel érkeznek meg - magyarázza Süli Ágota. Miközben e tevékenység egyik célja az önbizalom megerősítése, könnyen olyan spirál alakulhat ki, amelynek megszakításához szakember, rendkívüli esetben akár kórházi kezelés is szükséges lehet. A túlzásba vitt szelfizés például egy narcisztikus személyiség esetében felerősíthet olyan tulajdonságokat, mint például az önzés, illetve a megalománia. Ezek térnyerése pedig szükségszerűen negatív hatással van az egyén szociális kapcsolataira is. Borderline állapotú egyénnél - vagyis amikor a személy a pszichotikus helyzet és a depresszió határán egyensúlyoz - téveszmerendszer alakulhat ki, s ebben az esetben a realitáskontrollt szakember bevonásával kell visszaállítani. A pszichotikus állapotban szelfiző kóros gondolatai felerősödhetnek: ha az elképzeléseivel és vágyaival nem összhangban lévő internetes visszaigazolásokat kap, akkor a belső feszültségek az emberi kapcsolataiban súlyos zavarokat okoznak, problémái adódhatnak.

A még alakuló személyiségű tinédzserkorúak rendkívüli módon kiszolgáltatottak - hívja fel a figyelmet a szakember. Ha nem a számára ideális visszaigazolásokat kapja, nincs meg a kellő számú lájk és megosztás, erős szorongás, pánikreakció, akár depresszív helyzet alakulhat ki. Mindezt tetézhetik a szándékosan bántó és zaklató válaszreakciók is. A pszichiáter állítja: a megoldás nem a tiltásban, hanem az okostelefonok, illetve a világháló felelős használatában rejlik. Barna Róbert pedig egy logikus, ám széles körben nem tudatosult tényre hívja föl a figyelmünket: a legtöbb ember nem látja be, hogy ő akármit is lát, mások mást látnak. Hiszen az, amit rögzít, ki van szolgáltatva a külső-belső viszonyoknak, vagyis az állandó változásnak. De biznisz is a szelfi, hiszen mint eszköz segíthet a márkaépítésben, emellett bizonyos típusú fotók/fotósorozatok komoly hirdetési bevételekhez juttathatják annak készítőjét, ha a követők, megosztások száma vagy a látogatottsági adatok hozzák az elvárt szintet. Itt sok esetben már valóban az önreprezentáció áll a középpontban, fő szerepben a tökéletesnek gondolt emberi testtel. Emellett az internet roskadozik a celebek gyakran viaszbábuvá retusált fotóitól, számukra a „jelen lenni" olykor szó szerint megélhetési kérdést is jelent. S persze a szelfimánia nem kerüli el a politika világát sem: az emberarcú és a személyességet sugárzó politikus még mindig jól eladható terméknek tűnik.

Az önfotózás azonban nem veszélytelen. Csak 2015-ben többtucatnyian haltak meg a rosszul kigondolt és kivitelezett exponálás közben. A mélység peremén való megcsúszás, a szikláról való leesés éppúgy az okok közé sorolható, ahogy a vonatgázolás is. A napokban pedig az argentin tengerparton sült meg egy delfinbébi a tűző napon amiatt, mert boldog-boldogtalan a vízből kiemelt állattal akart egy közös fotót.

A cikk megjelent a Figyelő 2016/9. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.