brusszel


Csúcsra ugrott az eurózóna ipari termelése

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.03.15  09:30   
mail
nyomtatás
Január folyamán az eurózóna ipari termelése hat éves csúcsot ért el. A növekedés a kiugróan magas ír teljesítménynek köszönhető.
A 19 tagot számláló euróövezetben a termelés 2,1 százalékkal emelkedett, növekedésbe fordítva a decemberben és novemberben tapasztalt csökkenést. A bővülés most a leggyorsabb 2009 szeptembere óta, amikor a havi adat 2,3 százalékos növekedést mutatott.

A termelés Írországban ugrott meg a legnagyobb mértékben, ahol a január-december összehasonlításban 12,7 százalékos emelkedést rögzítettek. A növekedéshez hozzájárult a tőke-javak, így a gépek- és berendezések kiugró bővülése, ami a jövőbeni ipari beruházások egyik mutatója. Mindazonáltal, bár a növekedés meghaladta az 1,7 százalékos várakozást, az elemzők mégis arra figyelmeztetnek, hogy a növekedés ezen a szinten nem tartható fenn.

Howard Archer, az IHS Global Insight Európával és az Egyesült Királysággal foglalkozó vezető közgazdásza arra mutatott rá, hogy a Markit feldolgozóipari beszerzési menedzser-indexe a termelés, az új megrendelések, az export és a foglalkoztatás lassúbb növekedése miatt februárban 12 havi mélypontjára esett. Február folyamán a feldolgozóipari tevékenység Németországban és Franciaországban, az eurózóna két legnagyobb gazdaságában lanyhult.

Archer szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy a termelés hónapról hónapra jelentősen ingadozhat. „Igenis nagy a valószínűsége annak, hogy a februári számok jelentős visszaesést mutatnak.”

Éves alapon az ipari termelés 2015 januárjához képest 2,8 százalékkal emelkedett, ami 2011 augusztusa óta a legnagyobb növekedés.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.