brusszel


Orbán: "Átírjuk a nekünk szánt sorsot!"

Figyelő Online
2016.03.15  12:47   
mail
nyomtatás
A kormányfő "velejéig magyarként" jellemezte az 1848-49-es forradalmat, amely szerinte lelkesítő, de józan, mámoros, de célszerű, dicsőséges, de mértéktartó volt. Méltatta a magyar forradalmakat vezető tisztes polgárokat, katonatiszteket, jogászokat, írókat, orvosokat, iparosokat, földműveseket, nemzeti érzelmű munkásokat.
Orbán Viktor külön köszöntötte a Budapestre érkezett lengyeleket, "Bem tábornok lelkes utódait", azt üzenve, hogy "miként ezeréves közös történelmünk során mindig, most is mellettetek állunk a küzdelemben, amelyet hazátok szabadságáért és függetlenségéért vívtok". "Veletek együtt üzenjük Brüsszelnek: több tiszteletet a lengyeleknek, több tiszteletet Lengyelországnak!" - mondta.

A miniszterelnök végül azt mondta: "a sors könyvében ma az van megírva, hogy a rejtőzködő és arctalan világerők megszüntetnek mindent, ami sajátos, különálló, ősi, nemzeti". "Ha ebbe belenyugszunk (...), elnyel bennünket az Európai Egyesült Államok hatalmas bendője". Ezért azt a feladatot tűzte célul, hogy "legyőzzük, átírjuk és megváltoztassuk a nekünk szánt sorsot", majd a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" fordulattal zárta ünnepi beszédét.


A beszédet hallgatók teljesen megtöltötték a múzeum előtti utat. A tömeg "Viktor! Viktor!" felkiáltásokkal köszöntötte és búcsúztatta a miniszterelnököt. A beszéd alatt egyre erősödő esőben szinte egyenlő arányban lehetett látni magyar és lengyel nemzeti lobogókat, de magasba tartották a Civil Összefogás Fórum (CÖF) zászlaját is, egy - feltételezhetően lengyel szimpatizánsok által hozott - táblán pedig angol nyelven az volt olvasható: "Magyar barátaink védjétek meg keresztény alkotmányotokat az ateista EU-val szemben".

Az ünnepség alatt végig hallani lehetett Kálvin téren tüntetők kiabálását, sípolásait.



MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.