brusszel


Egyáltalán nem biztos, hogy az MNB veszi meg a Bálnát

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2016.03.17  08:00   
mail
nyomtatás
A Figyelő legfrissebb, csütörtökön megjelenő számában foglalkozik a főváros egyik emblematikus épülete, a Bálna sorsával.
Nem állt le, napirenden van a Bálna értékesítése, de már nem az MNB az egyetlen vevőjelölt - értesült a lap a városházához közeli forrásból. A Magyar Nemzeti Bank tavaly novemberben hozta nyilvánosságra vételi szándékát, oktatási és pénzügyi központot szeretett volna ott kialakítani. A Bálna adott volna helyet a jegybank látogatóközpontjának és egy pénztörténeti múzeumnak, valamint itt működött volna a Budapesti Corvinus Egyetem MNB tanszéke is.

A beruházás legnagyobb hitelezője az MKB volt. Egy névtelenséget kérő, MKB-hez közeli forrás arról tájékoztatta a Figyelőt, hogy a pénzintézet az ügyletben közvetlenül már nem érintett, ugyanis portfóliójából több lépcsőben kikerültek a rossz követelések. Köztük a főváros ellen 29 millió euró és kamatainak megfizetésére irányuló per követelése is. A pénzintézet állt ugyanis hitelezőként a beruházó Porto Invest mögött, s mivel a főváros vitatta a szerződésben megállapított fizetési kötelezettségét, az ügy jogi útra terelődött.

Lapunk utána járt annak, mi igaz abból, hogy az ügylet azért akadt el, mert Tarlós István nem kívánta a Matolcsy György által vezetett MNB-nek eladni. Egyes híresztelések szerint Tarlós még annak idején zokon vette, hogy Matolcsy gazdasági miniszterként megvétózta 2011-ben a BKV támogatását.
Forrásaink szerint ugyanakkor a főpolgármester nem akadályozna meg a személyes ellentét miatt egy pénzügyileg megalapozott és a főváros számára előnyös ügyletet. „Ugyanakkor tény, hogy megritkult körülötte a levegő, a Fidesz legfelső körében nincs igazán támogatója" - mondták lapunknak.

Forrásaink szerint mások is érdeklődnek a Duna-parti épület iránt. „Nem az MNB az egyetlen jelentkező, amely életet lehelne a hányatott sorsú kulturális centrumba, ám bevárnák a perek lezárulását" - hallottuk. Zajlik az értékbecslés, s ami bizonyos, a Fővárosi Közgyűlés fideszes vezetése szabadulni szeretne az eddig csak terheket jelentő épülettől.

További részletek a Figyelő legfrissebb számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.