brusszel


Mégis kimehet idén a devizapiacra Magyarország

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.03.22  09:20   
mail
nyomtatás
Az adósság és a hiány mindenkori finanszírozása biztosított, de nem csak ezen múlik a devizakötvények kibocsátása.
Lapunk múlt év végi interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előre vetítette, hogy idén ismét kimegy devizakötvényeket bocsátana ki Magyarország. Az idei év eleji adósságmegújítások, forint alapú kibocsátások mértéke viszont kétségessé tette, hogy erre szükség lesz­e egyáltalán az előttünk álló hónapokban. A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordultunk felvilágosításért, mire lehet számítani idén.

Válaszukból az olvasható ki, hogy bár valóban jó ütemben haladt az adósságkezelés az első negyedévben, de kevésbé ez, mintsem a piaci folyamatok fogják meghatározni devizakötvény kibocsátás idejét. Idézzük az NGM­-et: „A megfelelő időzítés egy kibocsátásnál alapkövetelmény, így a piaci körülmények alakulása, egyes esetekben stabilizálódása dönti majd el, hogy milyen időpontban és milyen devizában denominált kötvénnyel lép piacra Magyarország".

Válaszuk további részében az idei értékesítésekre térnek ki: „A forintpiaci kibocsátások megfelelően zajlanak, nemcsak a bankok, hanem a lakosság állampapír­kereslete is tartósan magas, így az adósságkezelő az év elején komoly likviditási tartalékokat halmozott fel. Ennek köszönhetően egy nemzetközi kötvénykibocsátás időzítésétől függetlenül az adósság és a hiány mindenkori finanszírozása biztosított". Varga Mihály az említett interjúban arról is beszélt egyébként, hogy a nemzetközi kibocsátásokra piacépítési okokból is szükség lenne. Így került szóba a kínai jüan­kötvények piacra dobása, de a tárcavezető nem zárta ki dollár, illetve euró alapú papírok kibocsátását sem.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.