brusszel


Meddő megoldás a menekültek tagállamok közti elosztása

Figyelő Online
2016.03.30  11:36   
mail
nyomtatás
Lengyelország foglalkozni fog a benyújtott menedékjogi kérelmekkel, de meddő megoldásnak tartja a menekültek uniós tagállamok közötti elosztását - mondta Witold Waszczykowski külügyminiszter kedd este a lengyel közszolgálati televízióban.
A külügyminiszter nyilatkozata némileg módosít azon a kijelentésen, amelyet a múlt heti brüsszeli merényletek után Beata Szydlo kormányfő tett.
Szydlo azt mondta: bár az előző lengyel kormány elkötelezte magát amellett, hogy részt vállal a menekültek befogadásában, jelenleg lehetetlen, hogy migránsok Lengyelországba érkezzenek.

"Bejelentettük, hogy átszűrjük a menekülteket" - értelmezte Waszczykowski Lengyelország elköteleződését. "A nemzetközi jog számunkra kötelező, és megerősítjük, hogy be fogjuk tartani" - folytatta, majd kifejtette: felülbírálják azon menekültek kérelmeit, "akik dokumentálják személyazonosságukat, akikről a lengyel hatóságok megállapítják, hogy nem jelentenek biztonsági fenyegetést, és akik hajlandóak lesznek Lengyelországba érkezni".

A külügyminiszter megjegyezte: a menedékjogi kérelmek felülbírálása nem egyenlő a migránsok automatikus és akaratuknak ellentmondó befogadásával.
Kiemelte: Lengyelország meddő megoldásnak tartja az Európába érkezett migránsok kényszerű elosztását a tagállamok között.

"Azok az emberek, akik kényszerből érkeznek majd Lengyelországba - ami nehezen elképzelhető -, az itteni regisztráció után személyazonosító okmányt kapnak, és az európai jog értelmében lehetőségük lesz Európa szerte utazni" - fejtette ki. A befogadott migránsok így hamarosan Németországba, Ausztriába, Svédországba távoznak majd. "Becsületesen kérdezzük európai kollégáinktól, megéri-e az egész vállalkozás" - zárta le nyilatkozatát Waszczykowski.

Az előző lengyel kormány tavaly szeptemberben elfogadta az Európai Bizottság kötelező kvótáját, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozza elő a tagországok között. Lengyelországnak ezen megállapodás, valamint egy korábbi kötelezettségvállalás értelmében 2017 végéig 6-7 ezer migránst kellene befogadnia. Szydlo kabinetje a brüsszeli merényletekig azon az állásponton volt, hogy tiszteletben tartja a jogfolytonosságot, és vállalja az előző kormány által elfogadott kötelezettséget.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.