brusszel


Remete rakétákkal

Figyelő Online - Halaska Gábor
2016.04.01  09:00   
mail
nyomtatás
ÉSZAK-KOREA. Az ország az éhenhalás küszöbén áll, a diktatúra az atomfegyverkezéssel menekül előre.
Észak Korea újabb rakétakísérlettel került a média címlapjaira: szilárd hajtóanyagú rakéta-hajtóművet próbáltak ki a vezér, Kim Dzsongun jelenlétében. A kísérlet egyértelműen katonai jellegű volt, így a Remete Királyságként emlegetett Korea bel-és külpolitikája még inkább kiszámíthatatlanná vált. Március elején a diktátor bejelentette, hogy felülvizsgálják a katonai stratégiát, és Phenjan elsőként vethet be atomfegyvereket. Március közepén az észak-koreai rakétatüzérség több, kis hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétát lőtt ki Japán irányába, amelyek a nyílt tengerbe hullottak. A kommunista államnak 5-8 nukleáris robbanófeje lehet - mondják elemzők.

MEGELŐZŐ ATOMCSAPÁS

Az érintett régió államai, elsősorban Dél-Korea, tovább növelték harckészültségüket. Észak-Korea agresszív politikája nem kis szerepet játszott abban, hogy Japán az elmúlt években feladta sok évtizedes pacifista politikáját és komoly tempójú fegyverkezésbe kezdett. Az északiak első nukleáris csapásméréssel fenyegető lépéseire, meg nem erősített hírek szerint, a nyugati szövetségi rendszer nukleáris fegyverrel felszerelt tagjai ellenlépések bevezetését is fontolgatják, mint végső lehetőséget. Mindez persze egyelőre csak elméleti lehetőség, de már annak is rémisztő.

Egy esetleges korlátozott atomháborúban, amit Dél-Korea közvetlen közelében vívnának, északi területen, nem vethetők be hagyományos, nagyobb rombolóerejű nukleáris fegyverek, csak a kisebb, időben és térben korlátozottabb hatású eszközök alkalmazhatók, persze feltételezve, hogy Észak Korea „megelőző" atomcsapást mérne déli szomszédjára, a régióban állomásozó amerikai erőkre, vagy esetleg Japánra.

Ugyancsak a nyugati szövetség, Japán és Dél-Korea védelmét szolgálja a világon az egyik leghatékonyabb és legsűrűbb szövésű rakétaelhárító rendszer, amit nyugaton, keleten és délen a mindjobban fenyegetőző Észak-Korea köré szőttek. A következő lépés lenne, hogy az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszereket telepít Dél Korea területére. Erre Kína érzékenysége miatt eddig nem került sor. A katonai-politikai feszültség növeli az esetleges véletlen, végzetes kimenetelű incidensek lehetőségét.

További részletek a Figyelő 2016/13. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: észak-koreaatom

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.