brusszel


Londoni elemzők: Közép-Európa továbbra is felülteljesít

Figyelő Online
2016.04.01  15:35   
mail
nyomtatás
Londoni pénzügyi elemzők szerint a pénteken ismertetett márciusi gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) azt mutatják, hogy a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorainak teljesítménye továbbra is felülmúlja a szélesebb európai felzárkózó térség átlagát.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 50,2 volt a februári 50,9 után, vagyis még épphogy bővülést jelzett.
Az 50 feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének növekedését jelzik; az 50 alatti index visszaesésre utal.
A Capital Economics londoni elemzői külön kiszámolták Magyarország, Csehország és Lengyelország súlyozott feldolgozóipari BMI-indexét, amely viszont 53,6 volt márciusban a februári 53,8 után.

A ház szerint a valamelyes csökkenés ellenére ez is azt jelzi, hogy a közép-európai EU-térség feldolgozóipari teljesítménye változatlanul erőteljes.
A Capital Economics elemzőinek becslése szerint a magyar, a cseh és a lengyel BMI-mérőszám múlt havi súlyozott átlaga a korábbi tapasztalatok alapján valamivel 5 százalék feletti éves összevetésű feldolgozóipari teljesítménynövekedést vetít előre a következő hónapokra az e három gazdaságban 2016 elején mért 4,5 százalék körüli éves ütemek után.
A Capital Economics elemzői szerint ez "különösen biztató" annak ismeretében, hogy több - a hármak szempontjából kulcsfontosságú piacnak számító - euróövezeti gazdaság valamelyest gyengülő aktivitási és bizalmi adatokat produkált az idei első negyedévben.

A ház szerint a szélesebb európai feltörekvő térségen belül ugyanakkor Oroszország gyáripari teljesítménye "kiábrándító": az orosz feldolgozóipar márciusi aktivitásmérő indexe 49,3-ról 48,3-ra csökkent, vagyis még mélyebben a visszaesést jelző tartományban jár. A cég londoni elemzői szerint ez azt is jelenti, hogy az orosz ipari termelés februárban mért növekedését valószínűleg márciusban már nem sikerült fenntartani.

Más nagy londoni házak mindazonáltal valamivel derűlátóbban ítélik meg az orosz gazdaság kilátásait, mint korábban, elsősorban az olajárak erősödése nyomán.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja új, felülvizsgált előrejelzésében közölte, hogy 5 dollárral 38, illetve 48 dollárra emelte az irányadó Brent olajfajta hordójának idei és jövő évi átlagos árfolyamára szóló becslését.

Mivel az orosz gazdaság erőteljesen függ a nyersanyagpiaci árfolyamkilengésektől, a JP Morgan londoni elemzői szerint a magasabb olajár-várakozás a korábban vártnál erőteljesebb növekedési lendületet is jelent. A ház ezért az idei évre szóló új előrejelzésében az orosz hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékos visszaesésére számít az eddig érvényben tartott, 1,5 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítő prognózisa helyett.
A cég 64,6 rubel/dollárra javította a 2016 végére érvényes árfolyam-előrejelzését az eddigi 70,3 rubel/dollárról, és ennek alapján 2016 végén 7 százalékos tizenkét havi inflációt vár Oroszországban. A JP Morgan a mostani felülvizsgálat előtt 7,5 százalékos oroszországi inflációt jósolt az idei év végére.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.