brusszel


Öthavi mélyponton a fogyasztói kedv

Figyelő Online
2016.04.02  14:32   
mail
nyomtatás
Enyhén romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban márciusban a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem rendszeres havi felmérésének pénteken közzétett végleges adatai szerint.
Az átfogó fogyasztói hangulatindex 91,0 pontra - öthavi mélypontra - süllyedt a februári 91,7 pontról. Elemzők 90,5 pontra számítottak a 90,0 pontos előzetes márciusi adat után.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 105,6 pontra csökkent az előző havi 106,8 pontról, míg a felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma 81,5 pontra esett a februári 81,9 pontról.

Az egyéves és az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás egyaránt 2,7 százalékra emelkedett a februári 2,5 százalékról.

Az utóbbi kilenc hónapban kevéssé változott a fogyasztók hangulata. Az idei első negyedévben az átlag 91,6 pont volt, míg tavaly az utolsó negyedévben 91,3 pontot, a harmadik negyedévben pedig 90,7 pontot ért el. A személyes pénzügyi helyzet kedvezőbb megítélésének hatását kioltotta a gazdaság kilátásainak borúlátó értékelése - mutatott rá Richard Curtin, a felmérés vezetője, aki szerint a legfrissebb adatok alapján arra lehet számítani, hogy a személyes kiadások idén éves szinten 2,7 százalékkal növekednek.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. Az indexet a Thomson Reuters hírügynökség teszi közzé, és alakulását szoros figyelemmel követik az értékpapírpiacok.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.