brusszel


Görögország kérdőre vonja az IMF-et

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.04.03  12:19   
mail
nyomtatás
Görögország magyarázatot követel az IMF-től egy kiszivárgott beszélgetéssel kapcsolatban, amely során vezető tisztviselők állítólag a görög adósságmentő programról tárgyaltak.
A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott emlékeztető szerint az IMF tisztségviselői arról tanácskoztak, hogyan lehetne nyomást gyakorolni Görögországra, Németországra és az Európai Unióra a tárgyalások lezárása érdekében.

A megbeszélés egyik résztvevője úgy vélte, hogy egy "válsághelyzet” kialakítására van szükség a megállapodás kikényszerítése érdekében.

Athén és hitelezői tárgyalásaikat az előzetes tervek szerint a jövő héten folytatják.

Tavaly Görögország egy sok milliárd dollár értékű adósságmentő programban állapodott meg az EU-val és az IMF-fel annak érdekében, hogy az ország elkerülhesse a csődöt és benn maradhasson az eurózónában.

A kiszivárgott információk szerint a március 19-i megbeszélésen állítólag Poul Thomsen, az IMF Európai Igazgatóságának vezetője és a görög adósságválság témaköréért felelős Delia Velculescu, az IMF görögországi szakértői csoportjának vezetője is részt vett.

Az emlékeztető Poul Thomsent idézi, aki nehezményezte, hogy azok a tárgyalások, amelyek az adósságmentő csomag fejében felvállalt görög reformok megvalósításáról szólnak, lassan haladnak. Kérdéses, mondta az igazgató, mi juttathatja el ezeket a tárgyalásokat a megegyezésig? "Ez ideig csak egyetlen egyszer született döntés, akkor, amikor az ország pénze elfogyott és közelinek látszott a csőd veszélye.”


A görög parlament (MTI fotó)

Az emlékeztető szerint Delia Velculescu is egyetért a kérdés felvetésével és úgy véli, hogy „szükség van egy, a döntést kikényszerítő eseményre, de nem tudom, mi lehet az”.

A dokumentum szerint Poul Thomsen azt is felvetette: az IMF vonuljon ki a tárgyalásokról és így kényszerítse a német kancellárt, Angela Merkelt egy adósságcsökkentési megállapodás elfogadására. Egy ilyen lépést azonban Angela Merkel, aki a megoldás meghatározó résztvevője, politikailag nehezen vállalhat fel.

Poul Thomsen szerint szembesíteni kell Angela Merkelt a következőkkel: az IMF nélkül akar-e továbbhaladni a görög válság megoldásával, szembesülve a Bundestag erre vonatkozó kérdéseivel, vagy inkább elfogadja a görög adósság csökkentését, amelyet az IMF szükségesnek tart ahhoz, hogy a megállapodás résztvevője maradjon.

Figyelembe kell venni azt is: ha Görögország csődbe megy, az EU-tagságról szóló brit népszavazás tovább késleltetheti a tárgyalásokat.

Az IMF nem nyilatkozott az állítólagos kiszivárogtatás ügyében, de leszögezte, hogy álláspontja az ügyről egyértelmű.

A korábbi görög pénzügyminiszter, Yanis Varoufakis kijelentette: „amint azt ma a WikiLeaks hírül adta, az IMF arra készül, hogy a tárgyalások júliusig történő elhalasztásával újra térdre kényszerítse és Angela Merkel kezére juttassa Görögországot. Itt az ideje, hogy az alkalmatlan, embergyűlölő trojka felhagyjon Görögország kínzásával.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.