brusszel


Rettenetesen sok pénzt keresnek a magyarok

Figyelő Online
2016.04.04  10:44   
mail
nyomtatás
Tavaly már 3,1 milliárd eurót (több mint 950 milliárd forintot) kerestek azok a magyarok, akik csak nemrég kezdtek el külföldön dolgozni, vagy naponta ingáznak a határ menti városokból - írja a vg.hu.
Tavaly már 3,1 milliárd eurót (több mint 950 milliárd forintot) kerestek azok a magyarok, akik csak nemrég kezdtek el külföldön dolgozni, vagy naponta ingáznak a határ menti városokból - írja a vg.hu. Ez új rekordnak számít, az egy évnél rövidebb ideje másik országban munkát vállalók összjövedelmének növekedési üteme azonban az elmúlt években megtorpant, annak ellenére, hogy a kivándorlás tovább gyorsul.

A jegybank mérlegadatai szerint a világgazdasági válság kitörése előtt még 1,5 milliárd eurót kerestek, 2013-ra azonban már ennek majdnem dupláját. Az összjövedelem elmúlt két évben látott nagyon lassú növekedése arra utal, hogy már kevesebb pénzért is elmennek dolgozni más országba az emberek, mint korábban. Meglehet, hogy az alacsonyabb képzettségűek külföldi munkavállalása futott fel.

A Világgazdaság számításai szerint egy hónapban 2200 euró körül kereshet most egy külföldön dolgozók magyar, ami két évvel korábban még 2500-2600 euró körül alakulhatott. Az elsődleges érv a külföldi munkavállalás mellett azonban továbbra is a magasabb bér. 

Miközben 2010-ben még „csak" átlagosan alig 50 ezren, addig 2013-ban már majdnem százezren vállaltak munkát külföldi telephelyen egy éven belül. Azóta további 15 ezerrel nőtt a létszámuk, és a tavalyi év végére már 118 ezer viszonylag rövid ideje külföldön dolgozó honfitársat regisztráltak. Köztük vannak persze olyanok is, akik naponta lépik át a határt a munka miatt, vagyis Magyarországon élnek.

Kapcsolódó cikkek
vg.hu
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.