brusszel


Az offshore-botrány szele befújt az ülésterembe is

Figyelő Online
2016.04.04  13:15   
mail
nyomtatás
A külpolitikáról, a földárverésekről, a Quaestor-ügyről, az offshore botrányról volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben, ahol megemlékeztek az egykori MDF-es képviselő, Csengey Dénes haláláról is.
KDNP: aktív diplomácia - Budapestre költözhet a WHO

Hoffmann Rózsa (KDNP) közölte, a magyar parlamenti diplomácia rendkívül aktív, csak 2015-ben 192 külföldi küldöttséget fogadott a magyar parlament. Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár válaszában azt mondta, a külpolitika elsősorban a kormány hatásköre, de ezt nem tudná hatékonyan végezni más állami szervezetek segítsége nélkül. A parlament külpolitikai tevékenysége hatékonyan segíti a kormány munkáját - hangoztatta. Kitért arra, jó reménnyel folynak arról a tárgyalások, hogy januárban Kuala Lumpurból Budapestre költözik az Egészségügyi Világszervezet világszolgáltató központja.

LMP: árverések és földadó

Sallai R. Benedek (LMP) ismét a földárverések leállítását követelte, amíg arról nem mond véleményt a népszavazás. Szerinte az 1935-ös birtokszerkezetet valósítják meg a termőföld privatizációjával. Hozzátette: az összes vásárló két százaléka vette meg a földek 18 százalékát. Javasolta, hogy csökkentésék az egyéni birtok maximumát.
Bírálta, Jakab István, "a magyar vidéket becsapó" Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke korábbi álláspontját megváltoztatva támogatja a földárveréseket. Úgy értékelte, a kormány azt segíti elő, hogy a magyar vidék a közmunkások, az elvándorlók, valamint a Mészáros Lőrincek és Csányik országa legyen.

Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára szerint a képviselő sületlenségeket beszél és nem ismeri az adatokat. Hozzátette: 180 ezer hektárt, 19 ezer birtoktestet több mint 10 ezer vásárló vett meg. Közölte: a három hektár feletti földek esetében egy vevő átlagosan 40 hektárt szerzett meg. Károsnak az, hogy az LMP földadót vezetne be - mondta, majd úgy értékelte, hogy a program megfelel a kitűzött célnak, az agrárközéposztály megerősítésének.

MSZPkorai volt az öröm a Quaestor-ügyben

Szakács László (MSZP) azt tette szóvá, hogy múlt héten több mint 10 ezer Quaestor-károsult kapott értesítést arról, hogy egyetlen forintot sem kap a kártalanítási alapból. Arról is beszélt, hogy korai volt az öröm a Quaestor-ügyben, hiszen a bíróság "visszadobta" a vádiratot, mert az nem mutatta be kellőképpen a bizonyítékokat.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott, hogy a kártalanítás kereteit az Alkotmánybíróság tavaly novemberi határozata jelölte ki. Megjegyezte, a korábbi jogszabályok alapján ilyen mértékben sem lehetett volna kártalanítani a befektetőket. Szerinte pozitív diszkriminációt alkalmazott a parlament, így kaphattak nagyobb kártérítést az érintettek, mint egy felszámolási eljárásban. Jelezte, sem a kormánynak, sem a minisztériumnak nincs jogköre a bíróság és az ügyészség közötti vitában állást foglalni. Mint mondta, az ügyészség szerint nem visszadobta, hanem hiánypótlásra visszaadta a vádiratot a bíróság.

A történteket jogértelmezési vitaként írta le, amelynek lényege, hogy a vádiratból a bíróság hiányol felsorolásokat, amelyek az ügyészség szerint nem lenne praktikus, ha benne lennének. Hatmillió ügylet feltüntetéséről van szó - mondta.

Jobbik: offshore cégért mandátumvesztést

Szilágyi György (Jobbik) szerint Horváth Zsolt korábbi kecskeméti fideszes képviselő, tulajdonosa egy offshore cégnek, amely ugyanarra Seychelles-szigeteki címre van bejelentve, mint azon 74 offshore cég egyike, amelyről 2013-ban derült ki, hogy vissza nem térítendő uniós támogatást kapott. Közölte, az MK Property 101 magyarországi székhelye Kecskeméten van.

Elmondta, hogy a Jobbik képviselői nyilatkozatot írnak alá arról, hogy nincs offshore cégük. Azt mondta, törvénymódosítás nyújtanak be, hogy azon parlamenti képviselők, akiknek ilyen cégük van, veszítsék el mandátumukat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint 2010 előtt mindennapi gyakorlat volt, hogy offshore cégeken keresztül közpénzeket vigyenek ki az országból. Simon Gábor személyében "egy fekete öves offshore-os" ült az MSZP soraiban - tette hozzá. Elmondta, hogy most már a közbeszerzéseken induló cégeknek fel kell tüntetniük tulajdonosukat, és a nagyobb átláthatóságot célozza az online pénztárgépek bevezetése, illetve az új közbeszerzési törvény.

Az államtitkár szerint a képviselő egy olyan párt nevében szólalt fel, amely "a politikai offshore legnagyobb magyarországi bázisa", mert mind a mai napig nem lehet tudni, mennyi pénzt hozott a kémkedéssel vádolt európai parlamenti képviselőjük és ezért mit adtak cserébe.

Fidesz: Csengey Dénesre emlékeztek

Lezsák Sándor (Fidesz) a 25 évvel ezelőtt 38 évesen elhunyt Csengey Dénesre emlékezett. Úgy jellemezte, a kiteljesedő írói munkássága mellett részese volt a polgári demokratikus rend megalapozásáért folytatott küzdelemnek, valamint az MDF megalakulásának.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a rendszerváltás időszakának egyik meghatározó alakjaként emlékezett az egykori MDF-es politikusra.

Ügyrendi felszólalás

A szocialista Gőgös Zoltán ügyrendben felszólalva közölte, hogy 2015. április 20-án a parlamentben megvádolta L. Simon Lászlót, hogy lopott egymilliárdot, ezt a valótlan állítását visszavonja és elnézést kér tőle.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.