brusszel


Az ellenzék beállt a pedagógussztrájk mögé

Figyelő Online
2016.04.05  14:35   
mail
nyomtatás
Az LMP szerint a köznevelési kerekasztal egyelőre csupán időhúzásnak és figyelemelterelésnek tűnik.
Az LMP-s Ikotity István keddi közleményében arra reagált, hogy Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke bejelentette: megkezdi április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítését a pedagógusok sztrájkbizottsága.
Az LMP szerint a Fidesz által kiépített közoktatási rendszer nem korrekcióra, hanem gyökeres átalakításra szorul, éppen ezért fontos lépés a tavaly év végén kezdődött pedagógustiltakozások folytatása, mert így a Fidesz számára is egyértelművé válik, hogy hitegetéssel és mellébeszéléssel nem tudja megoldani ezt a helyzetet.
A közlemény szerint az LMP továbbra is szükségesnek tartja a sztrájktörvény módosítását, mert a jelenlegi szabályozás gyakorlatilag megtiltja a munkabeszüntetést. Az LMP a szakszervezetekkel egyeztetve újra és újra be fogja nyújtani a javaslatát, hogy folyamatosan napirenden maradjon a szétvert munkavállalói jogok kérdése - áll Ikotity István közleményében.

Az országos pedagógussztrájkot a Magyar Liberális Párt is támogatja. Bősz Anett, a párt ügyvivője bírálta, hogy a kormány bürokráciacsökkentő programjában nem szerepel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetése vagy feldarabolása. Értékelése szerint a központosító szemléletet meg kell szüntetni és a szakmára hallgatni egyebek mellett az óraszámok ügyében.
Bősz Anett szerint az, hogy a legfontosabb kérdésekben nem állapodott meg a kormány a szakmával, annak a bizonyítéka, hogy nem szeretne rendszerszintű változást.
Nincs értelme "felületi kezelésekben" megállapodni addig, amíg a kormány véghez kívánja vinni a 2011-ben megkezdett oktatási reformot - jelentette ki.
Az MLP ügyvivője hibásnak tartja azt is, hogy a Klik átalakítása a nyári hetekre esik, szerinte káosszal jár, ha szeptember 1-jén úgy kezdődik az iskola, hogy az érintettek nem látják át a helyzetet, a viszonyokat és a szerepkörök változását.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.