brusszel


A FIFA új elnökének neve is megjelent a offshore-botrányban

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.04.06  11:50   
mail
nyomtatás
A Gianni Infantino által aláírt szerződés a Bajnokok Ligája TV-jogai ügyében kötött, több száz megállapodás egyike.
A panamai Mossack Fonseca jogi irodától kiszivárgott dokumentumok szerint a FIFA, a Labdarúgó Világszövetség új elnöke, Gianni Infantino írt alá egy olyan szerződést, amelyet két, vesztegetéssel vádolt üzletemberrel kötöttek.

Hugo és Mariano Jinkis az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) megvásárolta az Európai Bajnokok Ligája labdarúgó-mérkőzéseinek televíziós jogait és azonnal, majdnem háromszoros áron adta tovább azokat.

A szerződést Gianni Infantino 2006-ban írta alá, amikor az UEFA igazgatója volt.

Az UEFA a kezdetben tagadta, hogy a világ futballjának korrupciós jelenségeit vizsgáló amerikai nyomozó iroda, az FBI által megvádolt 14 személy bármelyikével is üzletet kötött volna. Most a BBC munkatársának azt mondta, hogy a televíziós jogokat annak adták el, aki egy nyílt és versengő pályázati folyamatban a legmagasabb ajánlatot tette.

A FIFA egyik vezető munkatársa szerint az ügylet tisztázása érdekében az értékesítési folyamatot a szervezet etikai bizottságának meg kellene vizsgálnia.

Gianni Infantino, aki február 26.-án lett a FIFA elnöke, kiadott egy közleményt. A nyilatkozat szerint „csalódás számára, hogy tisztességét kétségbe vonták.”

Miről is van szó ?

Hugo Jinkis és fia, Mariano jelenleg azon dolgozik, hogy Argentína ne adja ki őket az Egyesült Államoknak. Az amerikai ügyészség 2015 májusában azt állította, hogy a két Jinkis, a Cross Trading nevű társaság tulajdonosai éveken át több millió US dollár kenőpénzt fizettek a dél-amerikai futball-szövetségek tisztviselőinek annak érdekében, hogy a térségi futball-bajnokságok jól jövedelmező televíziós jogait megszerezhessék. A gyanúsítás szerint a pénzt vezető tisztviselőknek fizették azért, hogy olcsón juthassanak a közvetítési jogokhoz, amelyeket azután jelentős profittal adhattak tovább.

Gianni Infantino neve szerepel azon a szerződésen, amelyet az UEFA Bajnokok Ligája 2006-7. és 2008-9. évi sorozatainak jogaival kapcsolatban a Cross Trading-el kötöttek. A kis csendes-óceáni szigeten, Niue-ben bejegyezett offshore társaság, a Cross Trading 111 ezer US dollárt fizetett ezekért a jogokért. Ezt követően, a kiszivárgott dokumentumok szerint 311,170 US dollárért adta el ugyanezeket a jogokat az ecvadori Teleamazonas TV-társaságnak.

Az UEFA Szuper Kupa közvetítési jogaiért a Cross Trading 28 ezer US dollárt fizetett és 126,200 US dollárért adta el azokat a Teleamazonas részére.

Nincs olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy Gianni Infantino kenőpénzt kapott volna a 2006. évi szerződés megkötése fejében, mint ahogyan arra sem, hogy a Teleamazonas közreműködött volna bármilyen csalásban.

Ebben az időszakban Gianni Infantino az európai labdarúgást irányító szervezet, az UEFA jogi szolgálatának igazgatója volt. A Cross Trading kapcsolatban állt Juan Pedro Damianival, a FIFA etikai bizottságának tagjával is, aki ellen már belső vizsgálat folyik.

Mit mond az Uefa ?

Az UEFA váltig azt állítja, hogy nem követett el semmiféle jogellenes cselekményt és azért kötött üzletet a Cross Trading-gel, mert ez a társaság volt a Teleamazonas ügynöke. Az UEFA egyik szóvivője leszögezte: a jogok eladása egy „nyílt, versengő pályázati folyamat” eredménye volt. A Cross Trading ajánlatát azért fogadták el, mert az „jelentősen meghaladta” a másik, versengő televíziós társaság által kínált összeget. Amit pedig a Teleamazonas a pályázatot követően fizetett a jogokért, „az az ő üzletük volt, nem a miénk.”

Az UEFA rámutatott: a Cross Trading-szerződés több száz, a Bajnokok Ligája TV-jogai ügyében kötött megállapodás egyike volt és bevételeinek elenyésző hányadát képviselte. Hangsúlyozta azt is, hogy a 2015 májusi, az amerikai ügyészség által kezdeményezett vádemelést követően „áttekintésre került egy sor, változatos témájú kereskedelmi szerződés. A kérdéses televíziós szerződést azért Gianni Infantino írta alá, mert abban az időben ő volt azoknak az Uefa-igazgatóknak az egyike, akiknek aláírási jogosultságuk volt. Mint ismert, a szerződést egy másik Uefa-igazgató is aláírta, a kialakított gyakorlatnak megfelelően.”

Kedden az UEFA egy újabb nyilatkozatot is közzétett. A nyilatkozat szerint Gianni Infantino „hosszú éveken át volt az Uefa apparátusának kiemelkedő tagja, egy olyan ember, aki mindig tökéletes szakmaisággal és tisztességgel jár el.”

A közlemény magyarázatot ad arra is, hogy kezdetben miért nem válaszoltak érdemben az FBI által megvádolt 14 személlyel kapcsolatos kérdésekre. „Válaszunk abban az időszakban nem lehetett alapos, hiszen még nem volt módunk a több ezer kereskedelmi szerződésnek az egyenként történő áttekintésére. Ez az oka annak, hogy Gianni Infantino kezdetben azt hitte, hogy az UEFA-nak semmi köze sincs a vádiratban szereplő társaságokhoz vagy személyekhez. ”

Mit mond maga Infantino ?

Túl azon, hogy felháborította és csalódást okozott számára, hogy tisztességét megkérdőjelezték, kijelentette: gyorsan válaszolt a média által feltett kérdésekre, „hogy a tisztánlátást segítse”. Hozzátette: azért választotta ezt a megoldást, mert már nem dolgozik az UEFA-nál és az európai szövetség az a szervezet, ahol vizsgálat által érintett valamennyi szerződéses információ rendelkezésre áll.

Az UEFA egyidejűleg bejelentette, hogy folyamatosan áttekinti nagyszámú kereskedelmi szerződését és részletes választ ad a média által felvetett, e szerződésekkel kapcsolatos valamennyi kérdésre. Gianni Infantino leszögezte: „ő maga soha sem foglalkozott sem a Cross Trading-el, sem tulajdonosaival”, mert a pályázati folyamatot az Uefa nevében a szervezet marketing-részlege bonyolította le. Kijelentette: „szeretném rögzíteni, hogy ezekkel a szerződésekkel kapcsolatban sem engem, sem az UEFA-t soha semmilyen hatóság nem keresett meg. És, ahogyan azt a média maga is jelenti, semmiféle utalás nincs arra, hogy akár az UEFA, akár jómagam bármilyen törvénytelen dolgot követtünk volna el.”

Mi jön ezután ?

A szóban forgó szerződések napvilágra kerülése, ami néhány nap alatt már a második kínos hír a világ labdarúgását irányító testület számára, káros lehet a FIFA és Gianni Infantino számára egyaránt.

Gianni Infantino február 26.-án, Sepp Blattert váltva lett a világ futballját irányító, válság-sújtotta szervezet, a FIFA elnöke. Megválasztását követően az UEFA korábbi főtitkára fogadkozott, hogy „helyreállítja a Fifa tekintélyét.”

Noha sem az UEFA, sem Gianni Infantino nem tájékoztatta az FBI-t a Cross Trading ügylet részleteiről, rámutatva, hogy ez ügyben nem keresték meg őket, az UEFA közölte, hogy együtt fog működni az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának vizsgálatával. Ami Hugo és Mariano Jinkis-t illeti, jogi képviselőjük nem nyilatkozott.

Honnan tudunk erről az ügyről?

Az információk eredete az a több, mint 11 millió dokumentum, amelyek a Mossack Fonseca irattárából kerültek nyilvánosságra.

A Mossack Fonseca egy panamai székhelyű jogi iroda, amely arra szakosodott, hogy a gazdagok és a hatalmasok számára offshore társaságokat alapítson, olyanokat, mint a Cross Trading. A dokumentumokat a Suddeutsche Zeitung német újság kapta meg és megosztotta azokat a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Szövetségével. A BBC Panorama és a Guardian újság részese annak a 78 országból származó 107 média-szervezetnek, amely ezeket a dokumentumokat elemzi.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: offshoreFIFA

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.