brusszel


Csak a vodka fogott ki a fagyikirályon

Figyelő Online - Váczi István
2016.04.06  12:50   frissítve: 2016.04.06 12:57
mail
nyomtatás
Még a termékei hamisítása nyomán kitört botrányból is jól jött ki az idén 30 éves, egyebek mellett fagylalt- és kakaóporokat gyártó rábapatonai Tutti Kft., amely az elmúlt három évben megduplázta az exportját.
A legjobb reklámozónk a Köjál volt - emlékezett vissza a rendszerváltás előtti időkre Prohászka Ottó, a Tutti Élelmiszeripari Kft. egyik alapítója és tulajdonosa. A rettegett közegészségügyi hatóság ugyanis gyakran büntette meg a fagyizókat, az akkoriban még gmk. formában működő vállalkozás által gyártott fagylaltporokkal viszont nem voltak ilyen problémák. Így egy idő után már a hatóság is ezt ajánlgatta.

Százfős középcég

A Győr-Moson-Sopron megyei Rábapatonán működő vállalkozás idővel más termékek gyártásába is belevágott, bekerültek a portfólióba például kakaó- és jegeskávé-porok, ital automaták töltőanyagai és sporttápszerek is.

A közel 100 főt foglalkoztató cég tavaly 3,4 milliárd forint árbevételt és 513 milliós adózott eredményt ért el. Az export is dinamikusan nőtt, az elmúlt három évben megduplázódott, az idei kivitel a tervek szerint már meghaladja az egymilliárd forintot. A fő külpiacok Nyugat-Európa és a Közel-Kelet, azon belül is elsősorban Szaúd-Arábia. A termékek 11-12 nap alatt érnek el tőlünk a királyságba - tette hozzá a Figyelő Online-nak Prohászka Ottó.

A 90-es években az export érdekes színfoltja volt, amikor a vállalkozás kizárólagos fagylaltértékesítési jogot szerzett a Moldovától de facto különvált, senki által el nem ismert Dnyeszter-menti Köztársaságban. „Aláírtam a szerződést a miniszterrel, de mire legközelebb odautaztam, már börtönben ült, úgyhogy betehettem a fiókba a papírt" - elevenítette fel a vállalkozó.

Generációváltás

A Tutti egyes termékei idővel olyan népszerűnek bizonyultak idehaza, hogy hamisítani kezdték, pedig ehhez a bűnözőknek csak a csomagológépek terén milliós nagyságrendben kellett beruházniuk. A jelenséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak sikerült felszámolnia, és a rábapatonai cég végül is jól jött ki az ügyből, mert a híradások nyomán még nőttek is az eladásai.

A társaság sikerei jelentős részben a saját kutatás-fejlesztési kapacitásnak köszönhetők. A vegyész és élelmiszer-technológus végzettségű - szakmai körökben fagylaltkirálynak is hívott - Prohászka Ottón saját bevallása szerint eddig egyetlen egy kérés fogott ki: a 90-es években ukrán megrendelők por alapú vodkát szerettek volna előállíttatni. Ez azonban a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehetséges.

A 64 éves szakember a cég irányítását részben már átadta lányának, Andreának, és másik két gyermeke is a vállalkozásnál dolgozik (ha éppen nem a harmadik generáció nevelésével foglalkozik). Ami a közeljövőt illeti, erre az évre 4 milliárd forint körüli árbevétellel terveznek a társaságnál.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.