brusszel


Kisajátítanák Hitler szülőházát

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.04.10  16:08   
mail
nyomtatás
Az osztrák kormány azt tervezi, hogy állami tulajdonba veszi azt a házat, ahol Adolf Hitler született. Meg akarják akadályozni, hogy az épület náci érzületű emberek központjává váljék.
Kormányzati munkatársak szerint a döntés több év vita után született meg arról, hogyan állítsák le a neonácik érdeklődését az épület iránt. Hitler ebben a Braunau am Inn-i házban született 1889 áprilisában.

Az ingatlant a kormány 1972 óta bérli a tulajdonostól. Hosszú időn keresztül fogyatékos embereket gondozó központként működött. Az épület azonban 2011-ben kiürült, mert a tulajdonos, Gerlinde Pommer és a kormány a felújítási munkákkal kapcsolatban nem tudott megállapodni.

Az új terv részeként az állam kártérítést ajánlana a tulajdonosnak, mondta az AFP hírügynökség munkatársának a Belügyminisztérium szóvivője, Karl-Heinz Grundboeck. "Egy olyan törvény megalkotásának lehetőségét vizsgáljuk, amely kötelezően előírná a tulajdonjog átruházásának szükségességét és az ingatlant az Osztrák Köztársaság tulajdonába adná. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a kisajátítás az egyetlen megoldás, amellyel elkerülhető, hogy az épületet a náci szimpatizánsok céljaira használják fel.” Azt nem közölte, hogy a kisajátítást követően a kormány mihez kezd majd az épülettel.

A helyi lakosok szerint az ingatlan ma is vonzza a neonáci érzületű embereket, annak ellenére, hogy a házon semmiféle ilyen tartalmú felirat vagy jelkép nincs. A múlttal való kapcsolatot az épület előtt elhelyezett kőtömb jelzi, amelyre a következő szavakat vésték fel: „Soha többet fasizmust. A több millió halott emlékére.” Hitler nevét a felirat nem említi.

A ház jövőbeni használatát illetően számos javaslat merült fel: lakásokat alakítani az épületben, felnőttképzési központtá tenni, múzeumot berendezni, amelyben a náci múltat elítélő kiállítást szerveznek. Mások az épület lebontására szólítottak fel. Egy orosz parlamenti képviselő felajánlotta, hogy megvásárolja és felrobbantja a házat.

Adolf Hitler néhány hétig Salzburg elővárosában lakott, majd családjával egy másik Braunau-i címre költöztek. Amikor Hitler három éves lett, elhagyták a várost.

Hitler 1933-tól egészen a második világháború végén, 1945-ben bekövetkezett haláláig a náci Németország vezetője volt. A náci kormányzat, amely Lengyelország elözönlésével 1939-ben indította meg a háborút, több millió embert megölt, elsősorban, a Holocaust folyamán, zsidókat.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.