brusszel


Milyen hatása van a sok külföldinek Kubában?

Figyelő Online - Molnár Brigitta
2016.04.11  17:41   
mail
nyomtatás
Egyre több amerikai turista utazik pihenni Kubába. A sok látogató miatt nemcsak új szállodákra és éttermekre van szükség, hanem több sörre is - írja a Guardian.
Egyre kevesebb a sör a kubai bárokban, a kávézókban és a benzinkutakon. Ha a helyzet nem változik, hamarosan kifogynak a szigeten élők a két kedvenc sörükből: a Cristalból és a Bucaneroból. A hirtelen kialakult hiány oka az, hogy egyre több amerikai turista látogat el Kubába, illetve már kisebb magánkézben lévő bárok is nyílhatnak.

A Bucanero elnevezésű sörfőzdének új egységet kell létrehoznia, hogy ki tudja elégíteni a hatalmas keresletet, mondta a vállalat egyik vezetője, Mayle Gonzalez. A kapacitások bővítése mellett azt is tervezik, hogy Dominikából importálnak sört. A vállalat a kubai kormány és a belga Anheuser Busch InBev közös szervezete, és ők gyártják Cristal nevű sört is, amely a legnépszerűbb az országban.

Miután februárban Obama bejelentette, hogy enyhítenek a Kubába utazási feltételeken, egyre több amerikai látogat el a szigetországba. Ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Például májusban ismét elindul egy turistahajó Miamiból Kubába - az 1959-es forradalom miatt bevezetett embargó alatt nem indultak ilyen utak Kubába. Bár az embargó még megmaradt, a kubai lakosok többsége örül a látogatóknak. Az enyhülési folyamatot elősegítette az is, hogy 88 év után újra amerikai elnök látogatott az országba (Obama márciusban).

Kubában tavaly 3,5 millió látogató utazott, amely rekord a korábbi időszakhoz viszonyítva. Ez 2014-hez képest 17 százalékos növekedést jelent. Az amerikai látogatók száma 161 ezerre növekedett, s egyre több kubai-amerikai utazik az országba. Nemcsak a sör fogy rohamosan Kubában, hanem egyre nagyobb az igény a hotelszobákra, a kibérelhető autókra is.

A kis éttermek - amelyek a turistákat és a helyieket is kiszolgálják - forgalma látványosan megnövekedett az utóbbi időszakban. Ennek az az oka, hogy a Raul Castro öt éve megváltoztatta a kisebb gazdasági tevékenységekre vonatkozó szabályokat, s lecsökkentette a kommunista állam befolyását.

„A magán bárok akárhonnan beszerezhetik a sört, azonban én csak azt adhatom el, amit a kormány ad nekem" - nyilatkozta az egyik állami bár vezetője. Míg náluk elfogyott a sör, addig a közelükben lévő magánkézben lévő bárban tele van a hűtő hideg sörrel.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Kuba

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200