brusszel


A gazdaságot veszélyeztetheti a sok adós

Figyelő Online
2016.04.12  14:30   
mail
nyomtatás
A vállalkozások árbevételének átlagosan több mint 23 százaléka olyan kiszámlázott tétel, ami az adott pillanatban még nincs kifizetve.
Az adósságokat felhalmozó és hátrahagyó cégekről sokat olvashatunk, és a társadalom döntő többsége elítéli őket. Bár Magyarországon jelentős mértékű a lánctartozás, a késő és ki nem fizetett számlák döntő többsége nem ezekből táplálkozik.

A lakossági adósságok tekintetében már megosztottabb a közvélemény, hiszen a közüzemi szolgáltatók, bankok vagy telekommunikációs előfizetések ki nem fizetése sokak számára megélhetési kérdés - és mint ilyen, sokan gondolják úgy, hogy rugalmasabbnak kell lenni kezelésükkor.

Ez a kérdés messzire vezet, hiszen - amennyiben a ki nem fizetett számlák veszélyeztetik a cégek működését - a szolgáltatók akár csődbe is mehetnek. Ilyenkor tömegesen szűnhetnek meg munkahelyek, és a lánctartozás jelentősen hathat a többi gazdasági szereplőre. „Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint, a megkérdezett cégek 72%-a látja úgy, hogy a késve fizetés komolyan akadályozza vállalkozása fejlődését" - emeli ki Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke. A MAKISZ már 23 éve fogja össze a hazai gazdaságban tevékenykedő faktoring- és követeléskezelési tevékenységet végző, illetve üzleti információkat szolgáltató cégeket. Szerepet vállalt a CHF-alapú hitelek kapcsán kialakult helyzet rendezésében, illetve szakmai és etikai hátterével keresi a megoldásokat a kialakult problémák feloldására.

A MAKISZ múlt héten tartott tisztújító közgyűlésén Felfalusi Péter (Intrum Justitia Zrt.) elnöki mandátuma megújításra került, így a szervezet egyértelműen letette voksát amellett, hogy továbbra is elkötelezett a fenti értékek képviseletében. A szövetséget a következő három évben az elnök mellett a Dr. Nagy Imre (Defactoring Zrt.), Bódizs Kornél (InHold Zrt.), Dr. Faragó Pál (Unio-Control Kft.), Dr. Csorbai Hajnalka (Opten Kft.), Kalocsai Attila (MKK Zrt.) és Szász János (OTP Faktoring Zrt.) elnökségi tagokból álló elnökség vezeti.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.