brusszel


Nagyon keményen rászállnak az adóelkerülőkre

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.04.15  12:15   
mail
nyomtatás
Vezető pénzügyi intézmények üdvözölték, hogy Európa legnagyobb öt gazdasága új intézkedésekről állapodott meg az adóelkerülés korlátozása érdekében.
A megállapodást az IMF székhelyén, az öt ország pénzügyminiszterének jelenlétében tartott sajtókonferencián ismertették. 

Az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország adóhatóságai megállapodtak, hogy adataikat kölcsönösen egymás rendelkezésére bocsátják.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) vezetője rámutatott: szorul a hurok azok körül, akik el kívánják rejteni jövedelmüket és vagyonukat.

Az Egyesült Királyság pénzügyminisztere, George Osborne azt mondta: „lerántják a titkos fátylakat”.

Az intézkedésre a Panama Papers révén kiszivárgott információk hatására kerül sor, amelyekből kiderült, hogy a gazdagok és a hatalmasok hogyan rejtik el vagyonukat. A leleplezés széleskörű felháborodást váltott ki a tétlenkedő hatóságok tevékenységével szemben.

Az új megállapodás értelmében az öt ország kicseréli a tulajdonosi nyilvántartásokkal kapcsolatos információit, amelyekből kiderül, ki a vagyonok valódi birtokosa. A pénzügyi alapokról új nyilvántartást állítanak össze.

Christine Lagarde leszögezte: „Az IMF határozottan üdvözli és támogatja ezt az új, a korrupció és az adó-elkerülés elleni fellépést célzó kezdeményezést. Az eddiginél nyitottabban kell gondolkodnunk. Fel kell tenni önmagunknak a kérdést: az a technikai segítség, amelyet az IMF eddig nyújtott a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni munkához, nem lehetne-e hatékonyabb, ha pontosabban meghatározzuk, a végrehajtás során mire van szükség.”

Az öt ország arra törekszik, hogy a G20 tagállamait is bevonja ebbe a tevékenységbe. Ez azt jelentené, hogy megvalósulhatna a korábban titkos adózási információk cseréje az Egyesült Államokkal, Szaúdi-Arábiával és Kínával is.

Az Egyesült Királyság kormánya már bejelentette, hogy nyilvánosságra hozza a vagyontárgyak valós haszonélvezőit tartalmazó jegyzéket és szorgalmazni fogja, hogy a másik négy aláíró ország is hasonlóan járjon el. George Osborne az IMF éves tavaszi közgyűlésén Washingtonban kijelentette: „Ma nagy csapást mértünk azokra, akik az adózás elől jogellenesen elcsalt jövedelmüket a világ pénzügyi rendszerének sötét sarkaiban rejtik el. Nagy_Britannia legfontosabb európai partnereivel együtt fog működni annak érdekében, hogy kiderítsük: valójában ki birtokolja a titkos, tevékenységet nem végző gazdasági társaságokat és alapokat, amelyek célja az adó-elkerülés, pénzmosás, valamint a korrupciós jövedelmek elrejtése.”



George Osborne (MTI fotó)

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schaeuble szerint „a legutóbbi események azt mutatják, hogy az adó-elkerülés, pénzmosás és jogellenes pénzügyi tevékenység elleni harc kulcsa annak a társasági szerkezetek mögött megbúvó személynek a megtalálása, aki a rendszer hasznait élvezi”.

A világ vezető gazdaságait összefogó OECD azon dolgozik, hogy a világ egészére kiterjedő, az információk megosztásán és az áttekinthetőségen alapuló adózási szabályokat állítson össze. A Szervezet ígéretet tett arra, hogy nyomást gyakorol Panamára a nemzetközi tájékoztatási kötelezettség átvétele érdekében.

Az OECD vezetője, Jose Angel Gurria szerint fontos volt szembeszállni azokkal a pénzügyi szakértőkkel, akik az adóelkerülés technikák kidolgozásával hozzásegítették a gazdagokat jövedelmeik eltitkolásához. „Le kell csapnunk azokra a hivatásos szakemberekre – jogászokra, könyvelőkre, pénzügyi intézményekre és hasonlókra, akik és amelyek kulcs-szerepet játszanak a titkosság fenntartásában. Gondoskodni kell arról is, hogy felszámoljuk azokat a joghézagokat, amelyek lehetővé teszik a társaságok, alapok és más intézmények valós tulajdonosainak eltitkolását.”

Panama Papers

A megállapodás alig két héttel a „Panama Papers” ügy kirobbanása után született meg. Egy jogi irodából 11,5 millió olyan dokumentumot csempésztek ki, amelyekből kiderült: üzletemberek, politikusok, bűnözők hogyan használják a titkos gazdasági társaságokat adófizetési kötelezettségeik kikerülésére.

Ez a botrány kényszerítette Izland miniszterelnökét arra, hogy lemondjon hivataláról. Hasonlóan járt el a spanyol ipari miniszter, Jose Manuel Soria, miután kiderült, hogy kapcsolatban áll Panamában és Jersey-ben bejegyzett offshore –társaságokkal.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.