brusszel


Offshore-botrány: az LMP politikai vitanapot akar

Figyelő Online
2016.04.16  13:10   
mail
nyomtatás
Az LMP politikai vitanapot kezdeményez az offshore-ellenes fellépéshez szükséges lépésekről - jelentette be Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője
Mint mondta, meglenne a pénz a szociális kiadásokra, az oktatás, egészségügy rendbetételére, ha az a pénz, amit "ellopnak a közösből", illetve, amit a döntéshozók 25 éve "feketén szereznek meg", nem adóparadicsomokba vándorolna.
Hozzátette: az offshore-ozás ügye tehát nem megkerülhető, ezért a párt politikai vitanapot kezdeményez, hogy a képviselők megvitassák, mit lehetne tenni "az offhore-lovagok kiseprűzése érdekében", illetve, hogy milyen mandátumot kellene adni az Európai Uniónak, hogy hatékonyabban léphessen fel az offshore-lovagokkal szemben.
Megjegyezte: ideje lenne megnézni, hogyan áll annak a munkacsoportnak a munkája, amelyet hét évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkellel együtt jelentett be.

Mint mondta, a Fidesz és a CDU közös munkacsoportjának az volt a feladata, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a hatékonyabb küzdelemre az offshore-ozás ellen
Az LMP álláspontja világos, erről szól törvényjavaslatuk is, amelyet jövő héten harmadszor tárgyal a gazdasági bizottság: nem lehet tűrni, hogy állami, önkormányzati cégek bármilyen szerződést kössenek offshore-lovagokkal, és nem tölthet be állami, önkormányzati pozíciót az, akinek ilyen érdekeltsége van - mondta.
Megjegyezte: az LMP egyaránt tiltaná a jogi offshore-t, amikor nem áttekinthető egy cég tulajdonosi szerkezete, és a gazdaságit, amikor "adóparadicsomokba nyúlnak ki cégek csápjai".

Hozzátette: Kerényi János személyében a második Bács-Kiskun megyei fideszes képviselő bukott meg offshore-ozással. Mint mondta, a politikus feleségének vendéglátással foglalkozó soltvadkerti cégébe "a kies Belize-ből került oda befektető", Kerényi János fia és üzlettársa cége pedig "egy Seychelle-szigeteki befektetőre tett szert".
Schiffer András szerint egyértelmű, hogy Kerényi Jánosnak ezek után le kell mondania, és elvárja Orbán Viktor megszólalását az ügyben. Kérdés, a miniszterelnök meddig tűri meg az offshore-lovagokat - jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy Kerényi János azzal védekezik, hogy az adóhatósági vizsgálat mindent renden talált nála, Schiffer András kijelentette: "az a baj, hogy mindent rendben találtak", az LMP olyan szabályozást szeretne, ahol ez nem megengedett.
"Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Belize-i befektetők rohannak Bács-Kiskunba, ne nézzen minket hülyének Kerényi János. Mondja meg, ki áll a cégek mögött, és tolja el a biciklit" - fogalmazott.
A politikus a közép-amerikai országról megjegyezte: a hírek szerint ott bujkál a Kun-mediátoros "Bróker Marcsi" is. Schiffer András szerint Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok is érdekeltek az adóparadicsomok fennmaradásában.

A politikust a sajtótájékoztatón kérdezték az alkotmánybírósági tagok választásával kapcsolatban is. A politikus elmondta: jövő héten további három fővel csökken a testület létszáma. Az LMP világossá tette, nem zsákmányszerzésre kívánja felhasználni a testületet, "nem LMP-s kádereket akarnak berakni az Alkotmánybíróságba". Azt szeretnék, ha továbbra is többségben lennének a jogállam iránt elkötelezett alkotmánybírák - mondta.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.