brusszel


Ennyi pénz jut idén a gazdaságfejlesztésre

Figyelő Online
2016.04.19  12:45   
mail
nyomtatás
Mintegy 300 milliárd forinttal emelte meg a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési keretösszegét. Ezzel a 2016 végéig elérhető, magyar gazdaságot ösztönző pályázati keret több mint 2200 milliárd forintra emelkedett
A kormány - korábbi ígéretének megfelelően - megkönnyítette és felgyorsította az uniós forrásokhoz való hozzáférést a vállalkozások számára - mutatott rá Rákossy Balázs az európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár. Mint fogalmazott: a kormány az Éves Fejlesztési Keret (ÉFK) módosításával a keretösszeg 296 milliárd forintos megemelésével 7 új pályázati felhívás megjelenéséről is döntött, így év végéig összesen 96 pályázati felhívás érhető el 2209,4 milliárd forint értékben. A módosítások a beruházások, fejlesztések sikeres megvalósulását szolgálják.
A legjelentősebb változások közé sorolta a GINOP kutatásfejlesztési támogatásának keretösszegének megemelését. Az előzőhöz képest ugyanis 180 milliárd forinttal több: 438,6 milliárd forintra lehet pályázni 2016 decemberéig.

Újdonság, hogy idén a vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációs tevékenységre visszatérítendő támogatást is igényelhetnek. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hiteltermékkel kiegészítve" című felhívás a 2015-ben meghirdetett konstrukcióra beérkezett nagyszámú igényhez igazodva további 30 milliárd forint pénzügyi eszközzel kiegészített konstrukcióban (pénzügyi eszköz kerete 15 milliárd forint) vehető igénybe. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében" szintén új felhívás lesz. A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" pályázatra beérkezett jelentős számú igény alapján vált indokolttá az új, kombinált konstrukció indítása 55 milliárd forint vissza nem térítendő, és 28 milliárd forint pénzügyi eszköz forrással.

A pénzügyi eszközök keretösszege is jelentősen megnövekedett. 96,1 milliárd forint emelést követően az év végéig meghirdethető összeg 632 milliárd forint lett - tudatta Rákossy Balázs hozzátéve: ez kutatás-fejlesztési területen az előbbiekben említett két új konstrukció megjelenését is magában foglalja.
Valamennyi változtatás célja, hogy a piaci igényeknek leginkább megfelelő pályázati kiírások szülessenek, és az európai uniós forrásokkal nagy lendületet adjunk a magyar gazdaságnak - szögezte le az államtitkár. Mint mondta: ahogyan az elmúlt években, úgy az előttünk álló időszakban is az a célunk, hogy megőrizzük a magyar gazdasági növekedés dinamikáját, és ebben nagyon fontos szerepe van az uniós források hatékony felhasználásának.

A fejlesztési pénzek elosztásánál a legfontosabb, hogy az állam ne csak kihelyezze az uniós forrásokat, mint a korábbi ciklusban, hanem hogy jól tegye mindezt, és a támogatások így a legjobb helyre kerüljenek. A GINOP keretében rendelkezésre álló fejlesztési források a magyar gazdaság növekedéséhez, további munkahelyek létrejöttéhez és így Magyarország előrejutásához járulnak hozzá - emelte ki a Rákossy Balázs.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.