brusszel


MSZP: a kormány a szombati készenléti díjat is eltörölné

Figyelő Online
2016.04.19  12:15   
mail
nyomtatás
Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a kormány amellett, hogy csökkentette a vasárnapi pótlék mértékét, most arra törekszik, hogy megszüntesse a szombati munkavégzés után járó készenléti díjat.
Gúr Nándor kedden Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium Kálmán Imre utcai épülete előtt, ahol a kormány és a versenyszféra konzultációs fórumának bizottsága ülésezett, azt mondta: az intézkedés hátterében az állhat, hogy egy bírósági ítélet miatt ötmilliárd forintot kellene kifizetniük készenléti díjakra.
Az ellenzéki politikus közölte: míg a Fidesz az emberek ellenében cselekszik, az MSZP dolgozóbarát javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a munka törvénykönyvének módosítására.
Gúr Nándor javaslataik közül kiemelte: százszázalékos bérpótlék illetne meg mindenkit, aki vasárnap dolgozik. Hozzátette: kollektív szerződésben ettől magasabb pótlékot is megállapíthatnának.
Elmondta, a dolgozók javát szolgálná az a javaslatuk is, hogy egy hónapban két vasárnapnál többet csak akkor dolgozhatna a munkavállaló, ha azt kifejezetten kéri és írásban rögzítik.
Jelezte, hogy a vasárnapi nyitvatartás nem kötelezettség, csak lehetőség, a munkaadó döntésétől függ.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.