brusszel


A Raiffeisen szerint idén ekkora lehet a gazdasági növekedés

Figyelő Online
2016.04.19  16:15   
mail
nyomtatás
Az idén 2,2 százalékkal bővülhet a magyar GDP, mivel a gazdaság növekedési gödörbe kerül, az infláció viszont éves szinten csupán 0,5 százalék lesz - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője
A Raiffeisen vezető elemzője kifejtette: az, hogy a korábbi években mérttől elmarad a gazdasági bővülés, egyértelműen az uniós források felhasználásának csökkenésére vezethető vissza. Az uniós pénzek növelték a keresletet, az uniós források nélkül a magyar gazdaság 2-2,2 százaléknál magasabb növekedésre nem képes - tette hozzá.
Török Zoltán kifejtette: pozitívum a 6 százalék körüli hivatalos munkanélküliségi ráta, ám a közmunka-programmal kiigazítva a mutató már 10 százalék környékére ugorna fel, mivel a közmunkások nehezen tudnának állást találni a versenyszféra munkaerőpiacán.
Szólt arról is, hogy a béremelések magasabb szintre jutottak, mint korábban, mert a magyarországi vállalatok csökkenteni akarják az országnak a visegrádi országokkal szemben ezen a téren megmutatkozó, az utóbbi években kialakult 15-20 százalékos lemaradását.

Elmondta: a béremelkedések kedvezően is hathatnak a magyar gazdaságra, mivel a jövedelmi helyzet javulása miatt a lakossági fogyasztás nőhet, így ez lesz a magyar gazdaság idei növekedésének fő húzóereje.
Kifejtette: a magánszemélyek már egyre többet vásárolnak, ruháznak be, emellett a vállalatok is rákényszerülhetnek a beruházásaik növelésére, illetve a munkaerő-piacon a humán tőkét érintő beruházásaikat is bővíteniük kell, miután sok cég azzal szembesült, hogy hiába fizetnek több bért, így sem tudnak megfelelő munkaerőhöz jutni.
Török Zoltán szerint a hitelkereslet is emelkedhet az idén a növekvő lakossági jövedelmek hatására, ami a 2008-as szint egyharmadára mehet vissza, részben a növekvő lakossági jelzáloghitelezés hatására.

Török Zoltán egy kérdésre válaszolva kifejtette: a boltok vasárnapi nyitva tartásának visszaállítása alig hajt majd a kiskereskedelmi forgalomra, idén nem lehet tudni, hogy a boltzár feloldása miatt hogyan változnak a kiskereskedelmi eladások.
Elmondta: az építőipar visszaesése negatívan hathat a gazdasági növekedésre, az építőipari teljesítmény éves szinten 5 százalékkal eshet vissza, részben azért, mert a második fél évben már a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) miatt a lakásépítések bővülhetnek.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.