brusszel


Választás Szerbiában - Percről percre

Figyelő Online - Balkán Expressz
2016.04.24  18:00   frissítve: 2016.04.25 03:25
mail
nyomtatás
Szerbiában ma háromszintű, szerb parlamenti, vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választásokat tartanak.

A választás tétje, hogy a kormányzó Szerb Haladó Párt önállóan is képes lesz-e kormányozni (lásd korábbi elemzésünket). Kiderül, hogy igazak-e a hírek, miszerint az oroszbarát, nacionalista tábor is megerősdött-e miután a radikális Seselj-t felmentette a háborús bűnök vádja alól a hágai nemzetközi törvényszék.
A magyar kisebbség számára a legfontosabb kérdés, hány magyar képviselő kerül be a belgrádi Szkupstinába. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a VMSZ kihívója, az augusztusban létrejött Magyar Mozgalom koalíciója hogyan szerepel a tartományi- illetve az önkormányzati szinten.

Munkatársaink Szabadkáról (Németh Ferenc) és Belgrádból (Szekeres W. István) jelentkeznek be rendszeresen a legfrissebb fejleményekkel, helyzetjelentésekkel az eredményvárók hangulatáról, mini-interjúkkal, érdekességekkel. (Munkájukat Budapesten Ozorai Fanni segíti.)
2:10 - Szabadka: Az MM eredményváró partija egy örökzölddel zárul, Charlie Könnyű álmot hozzon az éj slágerével. Ezennel hivatalosan is véget ért a választás Szabadkán - egyúttal mi is búcsúzunk a macskával, akit sajnos nem engdtek be egyik rendezvényre sem. Köszönjük, hogy velünk tartottak!



2:00 - Szabadka - Exkluzív interjú Szabadka polgármesterével, Maglai Jenővel

A polgármester hangsúlyozta, hogy az MM által elért eredmények Szabadkán kifejezetten jók ahhoz viszonyítva, hogy egy csupán pár hónapos formációról beszélünk. Tisztában vannak vele, hogy sok mindent csinálhattak volna másképp (gondolhatunk itt az aláírás-gyűjtésre); de fontos az önkritika: egy politikai párt szervezetét felépíteni időbe, néhány évbe telik. Ennek ellenére az, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült meghatározó eredményt elérni, alátámasztja a vélekedést, hogy a szabadkai és vajdasági polgárok változást akarnak, nincsenek megelégedve a jelenlegi politikával.

Az MM Szabadkán jobb eredményt ért el - az előzetes adatok alapján - mint a tartományban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a választópolgárok Maglai eddig eltöltött polgármesteri ciklusát is pozitívan értékelték.

Fontos az is, hogy a magyar közösségen belüli politikai érdekképviselet monopóliuma ezentúl nem egy párt és egy ember kezében összpontosul. Reagálva a hamis pecsétekkel való botrányra, a polgármester kifejtette: Szerbia fiatal demokrácia, a politikai pártok ezt természetes módon kihasználják, így sok a visszaélés. Az viszont egyértelmű, hogy az MM botrányba keverése nem volt véletlen. Megalakulása és főleg céljai alaposan felkavarták a politikai állóvizet, ezt pedig a politikai eredmények is tükrözik. A formáció politikai ellenfelei pontosan tudták, miért kellett megakadályozni, hogy az MM köztársasági listát állítson: hiszen ezzel a lépéssel a VMSZ bukása borítékolható lett volna. Annak érdekében, hogy bebiztosítsák pozícióikat, minden párt - aki tehette - megszegte a kampánycsendet.

Ami Szabadka jövőjét illeti, a polgármester két lehetőséget vázolt fel. Kellemetlen helyzetet eredményezhet, ha az első helyen végző SNS önállóan irányítja majd a várost. Ha pedig a VMSZ-t választja partnereként, az a magyar közösségekkel szemben lesz kompromittáló és káros.

1:52 - Szabadka: Korhecz Tamás MM-társelnök szűkszavúan válaszolt kérdéseinkre. A szavazás utáni éjszaka nem szeretne semmi konkrétat mondani, ami esetleg másnap elveszítené a valóságtartalmát. A Vajdaságban sok helyen újra kell számolni a szavazatokat; alig biztos a tartományi szintű eredmény.

1:34 - Belgrád: Amíg avatott kezek a szavazatokat számlálják, lassan lejár a Balkán Expressz belgrádi missziójának munkaideje. A legjobb hangulat kétségtelenül a Dosta Je Bilo! (Elég volt!) párt eredményváróján volt, ráadásul úgy tűnik, a párt megugrotta az 5 százalékos parlamenti küszöböt is.Számítottunk arra, hogy a Wurst Platz Place étteremben még jobb lesz a hangulat, de amit tapasztaltunk, az még minket is meglepett: maga a párt vezetője, Sasa Radulovic zenélt az egybegyűlteknek, ráadásul kifejezetten profin. A Talking Heads együttes "Psycho Killer" című szerzeményét gitározta és énekelte. Radulovic egyébként zenei középiskolát végzett, fő hangszere a hegedű volt, de zongorázik, és - mint a mellékelt ábra mutatja - gitározik is.


Aki kiváncsi Radulovic zenei tehetségére, itt megtekinthet róla egy videót.

00:59 - Szabadka: Hosszas várakozást követően a VMSZ kampányirodájának vezetője az ajtóból közölte a várakozó újságírókkal, hogy a sajtótájékoztató elmarad. Arra vonatkozóan nem tudott válaszolni, hogy a holnapi nap folyamán mikor és milyen formában lesz hivatalos tájékoztató. A hírre az újságírók sietve összepakoltak, es a Népkörbe siettek át, a Magyar Mozgalom eseményére.


00:50 - Szabadka
: „Pár hónapja, mint polgárok csoportja, és nem mint politikai párt alakultunk" - kezdte sajtótájékoztatóját Maglai.

A majdnem teljes feldolgozottság melletti adatok alapján Szabadkán az MM a 2. vagy 3. helyen végzett, ami mindenképpen jelentős eredmény. Maglai gratulált a fölényesen első helyet megszerző SNS-nek. Véleménye szerint az eredmény azon kis pártok érdeme, akik - ahogyan megfogalmazta - odasimultak a már így is biztos befutó mellé.

A jövő az MM számára az építkezésről fog szólni. A szabadkaiak felismerték az elvszerű politizálást, és a változás irányába mozdultak el. A párt ígéri, hogy továbbra is elvszerűen fognak politizálni, mert csak ez viheti előre a nemzeti közösségeket. Az eredmények alapján pedig a többi pártnak mindenképpen át kell értékelnie eddigi politikáját.

A polgármester beszédét vastaps követte.

00:47 - Belgrád: Íme az eredmények 96 százalékos feldolgozottságnál, ez alkalommal két tizedes pontossággal, mert annyira szoros eredmények születtek:

SNS 48.59%,
SPS 11%,
SRS 7.86%,
DS 6.09%

- és itt jönnek az érdekes számok:

DJB! 5.81%,
DSS-Dveri 5.09%,
SDS-LDP-LSV 5.05%

Megértjük a CeSID vezetőjét, aki még nem áll neki a mandátumokat számolgatni, amíg az utolsó néhány szavazat meg nem érkezik...

00:42 - Belgrád: A CeSID sajtótájékoztatóján a szervezet vezetője gyakorlatilag kapitulált. Azt mondta, hogy bár közel 100 százalékos a feldolgozottság, maga sem tudja, kinek hány mandátuma lesz. Két párt, a DJB! (azaz az Elég volt!) és a SDS-LDP-LSV koalíció is annyira közel van az 5 százalékhoz, hogy a még nem összesített szavazatok is rengeteget számítanak.

Pillanatnyilag még nem dolgozták fel a diaszpóra szavazatait, a koszovói szavazatokat és a büntetés-végrehajtási intézetekben leadott voksokat.

Bojan Klacar szerint a szoros eredmények miatt egészen biztosan sor kerül az eredmények újraszámolására is. "Addig nem tudjuk, kinek hány mandátum jut, amíg a hivatalos végeredmény meg nem születik."

00:35 - Korhecz Tamás szerint szervezete, a Magyar Mozgalom bent lesz a tartományi és a szabadkai önkormányzatban is. Újvidéken legalább két képviselőjük lesz, így "parlamenti" párttá váltak. Korhecz "nagyon jónak" értékelte pártja szabadkai eredményeit. "Volt, ahol a VMSZ kapott több szavazatot, volt, ahol mi" - tette hozzá.

00:31 - Belgrád: Visszaérve a Ceda-Boris-Canak sajtótájékoztatóra, elég temetői hangulat uralkodott. Ceda (Cedomir Jovanovic, LDP; a képen balra) és Boris (Boris Tadic, SDS) beszéltek a sajtóhoz.


A mindig kemény és magabiztos Tadic konkrétan megtörve beszélt a jobboldal előretöréséről, és nem spórolt a jelzőkkel, a "soviniszta" még enyhe kifejezés volt. Felhánytorgatták, hogy az SNS közpénzt is használt a kampányra, és újságírókat vett meg. Ezen a ponton, vagy két tucat újságíróval szembenézve maga is megdöbbent a saját szavain, és mentegetőzött. Megnyugtatott mindenkit hogy ő maga (és persze Ceda is) harcolni fognak a demokratikus Szerbiáért, benne mindenkinek a jogaiért, és - itt kinézett a riporterekre - az igaz újságírók jogaiért is. Ceda válaszolt még néhány kérdésre, aztán egy hangsúlyos "veliko hvala" jelezte, hogy a sajtótájékoztatónak vége.

00:15 - Belgrád: A képen az SNS, a szerb kormánypárt székházának folyosóját látjuk. Nincs semmilyen közvilágítás, a telefonjuk fényénél bóklászó újságírók és más vendégek egészen kísérteties látványt nyújtanak. Nem tudom eldönteni, hogy miért pont itt van (most már kimondhatjuk) Szerbia domináns pártjának főhadiszállása. És még csak az sem látszik, hogy egy erkélyt építenének.


23:36 - Szabadka: Már van kávé es pogácsa (pogacica), csak sajtótájékoztató nincs. Elvileg mindkét párt éjfélre tervezi az újságírók tájékoztatását. Nem is csoda, hogy megvárják a 100% közeli feldolgozottságot, hiszen a Vajdaságban is szoros eredményekre számitunk.

23:26 - Belgrád: Friss eredmények, 80 százalékos feldolgozottságnál:

SNS 49.7,
SPS 11.6,
Radikálisok 7.7,
DS 5.9,
Dveri 5.1,
DJB! 5.0,
LDP-LSV-SDS 4.9.

Jelen állás szerint a VMSZ-nek öt képviselője lesz a belgrádi Szkupstinában.

Az SNS 50% alatti eredménye a mandátumok elosztása miatt azt jelenti, hogy a 250 képviselői helyből így is 145 lesz az övék.

De még hátravan a szavazatok ötödének összeszámolása. Óriási a feszültség.

23:23 - Szabadka: rövidesen sajtótájékoztatót tart a VMSZ.


23:04 - Belgrád: Az SNS-székházban az egyik irodában a tévén nézik Vucic miniszterelnök - pár ajtóval arrébb zajló - sajtótájékoztatóját.


23:00 - Belgrád: Az előbb itt, a piaci épület harmadik emeletének szűk folyosóin megszólalt egy komplett fúvószenekar, és kivonult egy szobából maga a Miniszterelnök. Jó kedve volt, mondjuk minden oka meg is van rá. Ezekben a pillanatokban tartja a sajtótájékoztatóját, én kintről hallgatom. Pont azt mondja, amit ilyenkor minden politikus mondana. Hogy örül, és köszöni, és hogy a választók jófejek voltak, de még nincs vége a napnak. A kép azt az ajtót ábrázolja, amin Vucic kilépett. De ez nem az igazi Vucic, és nem is photoshop: ez Vucic életnagyságú posztere az ajtón. De tényleg.


22:48 - Szabadka: "Náluk volt a pénz, fegyver, paripa" - kommentálta Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a jelenlegi, kb. 20%-os feldolgozottságú adatokat. A polgármester szerint megkérdőjelezhetetlen az SNS győzelme, a második hely viszont okozhat még meglepetést.

Jelenleg ugyanis igen szoros a verseny a VMSZ es az MM között, így utóbbi akár a második helyet is megcsípheti a városban és a Vajdaságban. Maglai hozzátette, hogy ez rendkívüli teljesítmény annak fényében, hogy a média egyértelműen a VMSZ oldalán állt, és az MM pénzügyi erőforrásai is eltörpülnek mögöttük.

22:45 - Belgrád: Friss eredmények: az SNS 50.3, az SPS 11.8, az SRS 7.6 %-on áll.

A kis pártok nagyon az 5% körül toporognak: DS 5.9%, DSS-Dveri 5.0% (!), LDP-SDS-LSV 4.9%...

A DJB! eredménye jelenleg 4,7 százalékon áll - tényleg meglepetés lenne, ha bekerülnének...

22:40 - Belgrád
: Itt az SNS székház jelentkezik.

Ahogy délután is írtuk, egy régi szocialista áruház harmadik emeletén vagyunk, de akkor a Flóriánra és a Sugárra hivatkoztunk. Nos, valójában a helyzet rosszabb, ez inkább a Fehérvári úti piac régi épülete. Még a hentesboltok is kb. ugyanott vannak. Csak úgy lehetett megtalálni a helyet, hogy egy ponton egy csomó járó motorú nagy fekete autót fedeztem fel. Amerre a csillagok és a karikák mutattak, arra kellett behatolni az épületbe.


Itt nincsen sem kivetítő, sem zene, csend van, amolyan pusmogó csend, az osztály várja az osztályfőnököt - és van vagy félszáz Vucic-portré a falakon. A fotós kollégák egymást fotózgatják.

22:20 - Szabadka:
"Borítékolható Vucic győzelme, ezt a többi párt is tudja" - ez az eredményvárók általános közvélekedése Szabadkán. Sokak ezzel magyarázzák azt is, hogy a pártok csak "fél lángon égtek," nem volt elég erőteljes és világos progjamjuk.

21:54 - Belgrád: Az eredmények 12 százalékának kiértékelése nyomán úgy tűnik, a DSS-Dveri kettős (EU- és NATO-ellenes, oroszbarát nacionalisták) is 5 százalék felett vannak, egészen pontosan 6.44% az eredményük. Természetesen ez nem jelent semmit, 12% az még nagyon a kezdeti fázis.

21:52 - Szabadka
: Egyelőre a nagyobb vajdasági városok eredményei nem érkeztek még meg, a feldolgozottság 10% körüli a tartományi választáson.

Amíg nincsenek komolyabb, nagyobb feldolgozottságú eredmények, a tisztelt vendégsereg inkább eszik, és nem a kivetítőt figyeli. Csak, hogy ne éhgyomorra jöjjenek a hírek.

21:45 - Belgrád:
A koalíciónál nem történt semmi, de egy kolléga elárulta, hogy a Sasa Radulovic-féle anti-establishment párt, a Dosta je bilo! (Elég volt!) egy sarokkal arrébb bulizik. És hát tényleg, itt bulizás van. Egy egész jó partizenekar játszik hatvanas évekbeli nemzetközi slágerzenét a Wurst Platz Place nevű étteremben.


Tévéstábok itt is vannak, politikusok itt sincsenek, csak a baráti körük. Minden tévén és kivetítőn más és más politikai elemző tátog.


A közönséget elnézve ilyen lehet egy LMP-buli is. Még a választás előtti elemzésben azt mondta nekem Srdjan Bogosavljevic neves elemző, hogy a DJB! a választás meglepetése lehet. Ehhez képest a CeSID egyáltalán nem is mérte. Ha nem jutnak be a parlamentbe, az alighanem a párt végét jelenti, pedig nagy kár lenne értük, ilyen remek házibulin ezer éve nem voltam.

21:21 - Belgrád: Nem én vagyok itt az egyetlen magyar: az eredményvárónak helyt adó kultúrházban ma a balkáni folkot játszó Söndörgő együttes lép fel, párhuzamosan az eredményváróval.


21.10 - Szabadka: Itt vagyunk az MM eredményváró rendezvényén a Népkörben. A kivetítőt mindenki egyre izgatottabban figyeli.


21.00 - Belgrád: A CeSID szorgalmasabb volt, mint hittük, megvannak az első eredmények!

Ezek nem a valós szavazatszámláláson alapulnak, hanem exit poll-kutatás eredményei. Ezek szerint a Haladóknak (SNS) bőven megvan az 50 százalék, egészen pontosan 56.1 százalékra mérték őket. A vártnál rosszabb eredménnyel, de simán bent vannak a szocialisták (SPS), és bent van Seselj is, meglepően jó, 7.3 százalékos eredménnyel. 5,7 százalékkal becsúszott a DS is - és más nem. Éppen az 5% alatt marad a DSS-Dveri-féle szélsőjobb párt, de a Ceda-Boris-Canak trió is. A CeSID exit poll-ja őket 4 - 5 százalék közé mérte, és pár tizedszázalék különbség döntő lehet - ezt lehet is érezni helyszínen - most kezdtek el fogyni az italok.

20:55 - Belgrád:
Mindig nehéz elmagyarázni, milyen koalíció eredményváróján ülök. Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy maga a koalíció is csak így, három névvel kommunikál.
Egy becenév (Ceda, azaz Cedomir Jovanovic, a liberáldemokrata párt első embere), egy keresztnév (Boris, azaz Boris Tadic, a szociáldemokrata párt Nagy Embere), és egy vezetéknév (Canak, azaz Nenad Canak, a vajdasági szociáldemokrata liga ezeréves feje).


20:47 - Belgrád: Az első exit poll eredményeket a CeSID fogja közölni 30-40 perc múlva. Amíg Szerbiában a "jó" és a "rossz" csapott össze, a választásokra specializálódott közvéleménykutató meglehetős anyagi támogatásban részesült mindenféle nemzetközi szervezetektől, így óriási mintával dolgozhatott, és rendkívül precíz exit poll eredményeket tudott jósolni.

Amióta nincs akkora világpolitikai jelentősége a pontos előrejelzéseknek, a CeSID is kisebb mintákkal, emiatt pedig pontatlanabbul dolgozik. Különösen a kisebb pártok esetében nem tud elég precíz lenni - márpedig az SNS-en kívül itt most csak "kisebb" pártok vesznek részt a választáson. Mindenesetre nagy izgalommal várjuk az első előrejelzéseket. Az első hivatalos részeredmények fél tizenegykor lesznek meg.

20:35 - Belgrád: Az SDS-LDP-NSV koalíció eredményváróján egyelőre csak a tévéstábok képviseltetik magukat, a fénybeállításokkal vannak elfoglalva. A bemondók közül mindig az áll be a saját kamerája elé, aki a saját tévéjében az élő adásban éppen sorra kerül. Mondjuk sokat aligha tudnak elmondani a nézőiknek - minthogy mi sem az olvasóinknak. Ahhoz képest, hogy neves szerb politikusokat várnak a helyszínre, a világon semmilyen biztonsági intézkedés nincs. A szerb kollégák nagyon visszafogottak: bár mindenféle pogácsa meg üdítő van, senki nem nyúlt még hozzájuk. A kijelzőn a háttérben Boris Tadic többszörös ex-államfő best-of videója megy hang nélkül. A Faithless-től az Insomnia szól. Talán késői sajtótájékoztatóra készülnek?


19:30 - Belgrád:
Este 8 körül indul csak a banzáj a belgrádi eredményvárókon, addig van idő elmélázni két belgrádi helyszínünkről.

Az SDS (Boris Tadic volt többszörös államfő nemrég alakult pártja), a vajdasági LSV és a liberáldemokraták koalíciója „külső helyszínen," a belvárosi Ifjúsági házban tartja a buliját. A magyar fülnek avíttnak ható név azonban egy élő, izgalmas programokkal teli kulturális központot takar, amelynek nagytermében kétezer ember fér el - nem valószínű, hogy telt ház lenne. A koalíció legfőbb célja a bejutás, az 5 százalékos küszöb átlépése.
Amennyiben ez sikerül, helyi elemzők szerint szétesik a koalíció, és a három minipárt egyesével tárgyal majd arról, akar-e velük együtt kormányozni Aleksandar Vucic. Mivel Vucic nagyon figyel a Nyugatra küldött politikai üzenetekre, egyáltalán nem kizárható, hogy valamelyik minipártot beveszi maga mellé, különösen, ha nem lesz meg egyedül a kormányzáshoz szükséges 50 százalék. A belgrádi fákon csiripelő madaraktól azt is hallani lehetett, hogy esetleg éppen az „ősellenség" Boris Tadic kap valamilyen szimbolikus megbízatást, mondjuk az EU-csatlakozással, vagy a külügyekkel kapcsolatban, hogy majd innen mehessen politikai nyugdíjba. (Nagyon fújt a szél, nem lehetett pontosan hallani ezt a madárcsicsergést).
Viszont ha a koalíció nem hozza az öt százalékot, három, Milosevic-korszak utáni karakterisztikus politikus esik ki a szerb aktuálpolitikából: Tadic mellett ez a sors vár a liberáldemokrata Cedomir „Ceda" Jovanovic-ra, és a vajdasági örök darab Nenad Canak-ra is.

Az SNS eredményvárója a város másik végében, Új-Belgrádban lesz, itt van ugyanis az SNS székháza. Ahhoz képest, hogy az SNS az elmúlt 2 x 2 évet végig kormányon töltötte és ő adja a miniszterelnököt és az államfőt is (és mindez valószínűleg egy darabig így is marad), a székházuk egy elég ronda épület harmadik szintjén van. A nép csak „Stari Merkatornak" nevezi az épületet, azaz a „Régi Mercatornak," mert a szlovén Mercator üzletlánc megjelenése előtt ez egy amolyan jugoszláv üzletház volt (tessék a Flórián üzletközpontot vagy a Sugárt elképzelni). Az épület előtt ma is piac működik. Az SNS-nél egész más gondok vannak, mint az ellenzéki koalíciónál: ők azért izgulnak, meglesz-e egyedül is a kormányalakításhoz szükséges 50 százalék, - egyébként be kell venniük valakit a buliba.

Az időjárás továbbra is kellemetlen, de én is elindulok megnézni, kezdődik-e már a buli. Érdekes helyszín lehet még a Demokrata Párt (DS) eredményvárója, illetve az új, rendszerkritikus Dosta Je Bilo! (Elég Volt!) párté, de ide nem biztos, hogy eljut az este folyamán az egyszemélyes belgrádi különítmény.

19:25 - Szabadka: Az este hivatalos programjáról egyelőre ennyit tudunk: a VMSZ a szavazatok teljes feldolgozottsága után, fél 1-1 körül fog sajtótájékoztatót tartani. Az MM eredményvárója a Népkörben lesz megtartva, hamarosan kezdenek. A legfrissebb, 18:00 órai adatok szerint a szavazásra jogosultak (megközelítőleg 1,72 millió fő) közül eddig 831 ezren voksoltak. A szabadkai részvételi arány eddig 45 százalékos.
Ami a kampánycsendet és választási szabályok megsértését illeti, több forrás is arról számol be, hogy Szabadkán és környékén buszokkal szállítják a szavazóhelyekre az időseket és romákat, valamint a megfelelő szavazatokért cserébe fizetnek is a választóknak. Gyakoriak, hogy a szavazókról listát vezetnek, videózzák és fényképezik őket. Feltehetően VMSZ-es aktivisták még az elmúlt órákban is járták a különböző tartományi településeket

19:00 - Belgrád:
Szerbiában este nyolckor zárják az urnákat, a legelső részeredmények fél tíz felé érkeznek majd, az adatok feldolgozása éjfél és hajnali 1 között éri majd el a 100 százalék körüli szintet.
Este 5 óráig 43.5 százalék szavazott, a végeredmény így 55 százalék körül várható, ha a tendencia hasonlóan alakul, mint az előző években. Vajdaságban az átlagosnál magasabb, Belgrádban alacsonyabb az érdeklődés. Érdekesség, hogy a Belgrádtól délre eső részeket egységesen Közép-Szerbiának nevezik, viszont egy szó sem esik Dél-Szerbiáról - ami ugye ezen felosztás szerint Koszovó lenne.
Szerbiában 6,7 millió választópolgárt tartanak nyilván, ők ma összesen 20 listára szavazhatnak.

A szavazók 1-3 listát kaptak kézhez, attól függően, hol laknak. A belgrádiak csak egy listára szavazhatnak, a parlamenti választás listájára. Két listát kapnak kézhez azok, akik nem Belgrádban és nem is a Vajdaságban élnek: ők a helyi önkormányzotakra is voksolnak. A belgrádiak csak azért nem, mert a fővárosban két éve már előrehozott választást tartottak, miután az SNS megbuktatta a DS-es polgármestert, Dragan Djilast.

Aki a Vajdaságban lakik, három listán is ikszelhet, ugyanis a Vajdasági tartományi közgyűlést is most választják meg. Szerbián belül a Vajdaságnak autonóm tartományi státusza van, saját statútummal (alkotmánnyal), költségvetéssel és törvényhozással - az utóbbi időben azonban kiüresedni látszik a tartományi közgyűlés szerepe.

Ami az országos választást illeti, a pártoknak 5 százalék felett kell teljesíteniük a bejutáshoz, erre most 7 pártnak vagy koalíciónak van esélye. A kisebbségi pártokat másképp számolják: annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Azaz a kisebbségi pártok (így a VMSZ) képviselőinek számát csak az utolsó pillanatban lehet kikalkulálni. A VMSZ két éve hat képviselőt juttatott be, idén öt képviselőre számítanak.

18:30 - Szabadka:
A tegnap este óta érvényben lévő kampánycsendet számos alkalommal megtörték a pártok a mai nap folyamán. A Magyar Mozgalom Facebook-oldalán megjelent hír szerint egy bizonyos „a-biztos-pont" feladó telefonon keresztül buzdítja a lakosságot a szavazásra. Zentán pedig olyan naptárakat osztogatnak, melyek hátuljára a VMSZ jelöltlistáinak számai kerültek.


18:20 - Szabadka: A már előbb említett házaspár hívta fel rá a figyelmem, hogy az elmúlt napokban a pártok igencsak aktív plakáthadjáratot hirdettek egymással szemben. Ahová csak lehetett - házfal, generátor, közlekedési tábla, kuka - oda tényleg került legalább egy, de a biztonság kedvéért inkább egy tucat plakát. Csak hogy tényleg mindenki észrevegye, ne is egyszer.



Ha a plakátok mennyisége alapján kellene eredményt hirdetni, a győztes minden kétséget kizáróan az Alexandar Vucic vezette lista lenne, ugyanis papírt, ragasztót és üres felületet nem kímélve hirdetik magukat városszerte.
Összehasonlítva a VMSZ és az MM plakátragasztási szokásait, utóbbit inkább visszafogottság jellemzi. A „biztos pont" ugyanis megannyi helyen visszaköszön, szinte lehetetlen elbújni előle vagy szem elől téveszteni. A plakátokat figyelembe véve így biztosan ő lenne a befutó.


18:00 - Szabadka: Köszöntöm a kedves olvasókat Szabadkáról! Az előttünk álló órákban belgrád mellett innen fogjuk végigkísérni a választások eseményeit; az urnazárástól az első hivatalos eredményig folyamatosan tudósítunk.

Hasonlóan a fővároshoz, az időjárás itt sem mondható túlságosan barátságosnak. Szabadka központja szinte kong az ürességtől, csak néhány árus próbál a Városházánál egy kis bevételre szert tenni. Köztük van egy magyar, kürtőskalácsot áruló idős házaspár is, akik - elmondásuk szerint - már a reggeli órákban eleget tettek állampolgári kötelezettségüknek és leadták voksukat.

Ő biztosan nem ment ma szavazni
Ő biztosan nem ment ma szavazni
Ők talán nincsenek annyira tisztában vele, de igazán fontos nap ez a mai a vajdasági magyar pártok számára. Vajon sikerül-e bebiztosítania korábbi pozícióját a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ)? Ami pedig még fontosabb, hogy milyen eredménnyel zárja majd a választásokat a 2015 augusztusában alakult Magyar Mozgalom (MM)? Ezekre a kérdésekre az este folyamán biztosan választ kapunk. Minket nem riaszt el az eső és a szél, tartsatok velünk!

18:00 - Belgrád: „Igazi tavaszi az időjárás," mosolygott reggel a kamerába a szerb N1 hírcsatorna időjárás kisasszonya, amivel alighanem az időjárás szeszélyességére utalt. Tegnap este még rövid ujjú pólóban lehetett Belgrádban sétálni, ma reggelre viszont jó húsz fokot esett a hőmérséklet, és folyamatosan szemerkél az eső. A más vasárnap délelőttökön zsúfolt kávézók teraszán az Obilicev venacon most egy teremtett lelket nem látni.
Lehangoló a kép, és a vacak időnek a mai szerbiai választásra is kihatása lehet. Kinek van kedve ilyen időben kimenni az utcára? Ráadásul ma van a pravoszláv Virágvasárnap, és - egy fórum komment szerint - az ünnep tiszteletére reggel elfogyasztott rakiják (helyi pálinkafélék) száma fordítottan arányos a választói lelkesedéssel.


A délutáni adatok alapján a két évvel ezelőttihez hasonló, viszonylag alacsony, 50-55 százalék körüli részvételi arányra lehet számítani majd a nap végére. Hogy ez melyik pártnak kedvez, azt az elemzők is csak találgatni tudják. Itt azért az az általános nézet, hogy a jobban szervezett pártok szavazói ilyenkor is fegyelmezettebben élnek állampolgári jogaikkal.

Belgrádban mindenesetre nincs látványos nyoma annak, hogy itt ma választást tartanak. A tévében és a rádióban természetesen kampánycsend van, de az utcaképet sem dominálják a politikai témájú óriásplakátok. A belvárosi hirdetőhelyeken inkább autókat és divatmárkákat hirdetnek.
Napközben benéztünk a 24-es belgrádi választókörzet szavazóhelyiségébe is, egy általános iskolába a belvárosi Cetinjska utcában, ahol délután háromkor egész sok választó várt a sorára. Itt biztosan nem voltak olyan esetek, amikről szórványos hírek érkeztek napközben. A Belgrád melletti Pancsován a választási megfigyelők egy nőre lettek figyelmesek az utcán, akinek a kezében választói névjegyzék volt, és azon jelölte be, ki az, aki szavazott. A dél-szerbiai Vranjében pedig egy időre fel is függesztették a szavazást, mert egy szavazót rajtakaptak, hogy egy üres ívet csempészett ki a helyiségből. (Ez a módszer a lánc-szavazás módszere.)

Máshol találkoztak olyan szavazóval, akinek már korábban megjelölték az ujját (a szavazatukat már leadott választók ujját megjelölik UV-fényben láthatóvá váló festékkel), illetve hamisított szavazólapot is találtak egy helyen. Mindezzel együtt Djordje Vukovic, a CeSID képviselője délután négykor az egyik eddigi legproblémamentesebb szavazásnak nevezte a mait.

Belgrádban ma este a jelenlegi kormánypárt, az SNS eredményvárójára vagyunk hivatalosak, illetve bejelentkeztünk az egyik legérdekesebb választási koalícióhoz is, a Szerbia volt államfőjének pártját is sorai között tudó „balliberális" koalícióhoz is. (Két, nevében szociáldemokrata, és egy liberáldemokrata párt állt össze a jobb közös eredmény érdekében.)

*****

A Balkán Expressz rovatot a www.biztonsagpolitika.hu weboldal üzemeltetője, a Strategic Assistance and Support Group Kft. támogatja.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.