brusszel


Beltéri navigáció gyengénlátóknak

Figyelő Online
2016.04.25  13:03   
mail
nyomtatás
A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vak és gyengénlátó emberek számára fejleszt hiánypótló, beltéri navigációt segítő mobil alkalmazást. Ez a megoldás képes lesz a felhasználó hangutasításai alapján és a digitalizált térképek segítségével a beltéri tájékozódásra, elsősorban közintézményekben, illetve szolgáltatási centrumokban. A „Vakokat és gyengén látókat támogató Európai Uniós keretrendszer" által biztosított projekt összértéke 2,5 millió euró.

A Vakok Európai Szövetsége 30 millió főre teszi a látásukban akadályozott emberek számát az Európai Unióban. Magyarországon jelenleg 83 ezer látássérült él. Az európai társadalom folyamatos elöregedése okán vélhetően az érintettek köre uniós szinten is tovább fog növekedni az elkövetkezendő évtizedekben. A mobilinternet és az okostelefon technológiáknak köszönhetően ugyanakkor egyre nagyobb igény mutatkozik olyan mobil megoldásokra, amelyek segítik a látásukban korlátozottak tájékozódását. A kültéri navigációt segítő alkalmazásoknak már széles köre ismert, ám a beltéri tájékozódást elősegítő megoldások egyelőre nem érhetők el. Erre a kihívásra ad majd választ a várhatóan 2018-ra elkészülő, magyar ötleten és magyar tudáson alapuló, de nemzetközi konzorcium keretében kifejlesztésre kerülő mobil alkalmazás, amely Európai Uniós és hazai forrásból valósul meg. A kutatási projekt konzorcium vezetője a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.




„A most induló fejlesztés során olyan mobil alkalmazás fog létrejönni, amely interaktív, felismeri és érti az élőszóban adott hangutasításokat, és a digitalizált beltéri térképek alapján képes lesz a felhasználót az adott közintézményben, szolgáltató centrumban a megfelelő célhoz elirányítani." - hangsúlyozza Dr. Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A rendszert nemzetközi konzorcium fejleszti, három magyar és hat külföldi taggal. A kutatási projektben részt vesznek a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék kutatói, akik már jelentős tapasztalattal rendelkeznek a gépi szövegfelolvasás és beszédfelismerés technológiáiban és az azokon alapuló infokommunikációs megoldásokban. Az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány, mint a végterméket a felhasználók irányában népszerűsítő szervezet, a rendszerrel kapcsolatos felhasználói igények begyűjtésében és a rendszer tesztelésében vállal kiemelt feladatokat.

„Valamennyi középület felmérése, digitális térképének megalkotása hagyományos eszközökkel túl költséges feladat lenne. A mi digitális térképünk a mobiltelefonok, táblagépek szenzorai által érzékelt információkból felépített útvonal-térképek összességét jelenti, mely egy látássérült ember számára a helymeghatározást, valamint egy épület egyik pontjából a másikba való önálló eljutást teszi lehetővé."- mondja Szuhaj Mihály, az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A konzorcium osztrák, portugál, spanyol és angol tagjai a felhasználói igények begyűjtésében, a termék fejlesztésében és népszerűsítésében aktívan együttműködnek a konzorcium magyar szereplőivel. Egyben általuk biztosított, hogy a rendszer ne csak magyarul, hanem több idegen nyelven is elérhetővé váljon.
A projektet támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Közös EU-s kezdeményezésekbe való bekapcsolódás támogatása" című programja, valamint az Európai Unió „Active and Assisted Living Programme" elnevezésű kezdeményezése, mely a Horizon 2020 programjának társfinanszírozásával valósul meg.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200