brusszel


Az internet pörgeti a műtárgypiacot

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2016.04.25  14:32   
mail
nyomtatás
A sorozatos brókerbotrány és az alacsony banki kamat a megbízható és jól teljesítő műtárgypiac felé sodorja a befektetőket. Új vásárlók jelentek meg, köztük több ismert politikai és közéleti szereplő. A festmények mellett egyre többen vevők a könyvritkaságokra és kéziratokra is - az internet közvetítésével.

A legnagyobb magyar aukciósházak forgalma egy szezonban akár az egymilliárd forintot is meghaladhatja, de a 90 milliós Mednyánszky-rekorddal az év egyik csúcsteljesítményét debreceni Villás Galéria hozta. Tavaly egyéni csúcsot értek el olyan, a nagyközönség előtt eddig nem is igazán ismert festők képeinek árai, mint Schönberger Armand, Vaszary János, Batthyány Gyula, Perlrott Csaba Vilmos és Ziffer Sándor. A könyvbarátok sem tétlenkedtek: a tavaly nagykorúságát ünneplő Krisztina Antikvárium, valamint a Központi Antikvárium jól teljesített, bár a könyvpiac hagyományos aukciós eredményei ma még a közelében sincsenek a festmény árverések bevételeinek.

A könyves piacon ennek az az oka, hogy a vatera és a körülötte szerveződő online áruházak, továbbá a Galéria Savária, de leginkább a Darabanth Aukciósház az internetes vásárlás felé tereli az érdeklődést. Olyan nagynevű könyvesek, mint például a Mike és társa, már csak az (internetes) árveréseken érhetők el, és kávézó fogadja a könyvbarátokat a jól megszokott helyen a Múzeum körúton. Több általunk megkérdezett szakember, köztük Csonka Krisztián, a Darabanth Aukciósház irodavezetője, egyértelműen az internet mellett foglal állást. A Darabanth 2004 óta rendez online árveréseket. Csonka lapunknak elmondta, sok magyar mű már a külföldi portálokon is felbukkan, így például az ebay-n. Nem ritka, hogy egy-egy nagy tétel is a külföldön talál gazdára. Évekkel ezelőtt a Vizsolyi Biblia teljes példányát a világhírű Sotheby'aukciósháznál, Londonban ütötték le. A Darabanthnál most a 25. nagyárverésre lehet licitálni, amely április utolsó napján záródik. Ezen nem kevesebb, mint nyolcezer tételt kínálnak. Kuruc kori fegyverektől, méregdrága bélyegeken át Benedek Elek szerkesztői leveléig. Már most komoly harc folyik Nagy Imre mártír miniszterelnök leveléért, csak erre több mint harminc ajánlatot kaptak eddig. Az igazi szenzáció azonban Kossuth négyoldalas turini levele, amelyet száműzetésben élő kormányzó egy jászberényi bánatos honvéd feleségnek írt. Ugyancsak izgalmas tétel egy 1848-as és egy 1856-os Deák levél, majd a politikus halála után készített hagyatéki leltár is leütésre vár. Két ritka Jókai relikvia is kalapács alá kerül, az egyiket maga a nagy mesélő dedikálta Hegedüs Rózsikának 1891-ben.

Családi vállalkozás a budapesti Bábel Antikvárium, ahol Márkus Balázs tulajdonos adja-veszi a könyveket. Márkus Balázs szerint a nagy tételek, a ritka magyar könyvek és a neves dedikáltak uralják a piacot. Újra feljövőben a magyar avantgard kiadványok, de jól teljesítenek a régi térképek is. A dedikált könyvekért komoly harc folyik, ma egy Radnóti Miklós által aláírt kötetért nemritkán négy-ötszázezer forintot is megadnak, míg egy József Attila által ajánlott verseskötet már akár hárommillió forintért is elkelhet. Az utóbbi időben meglepően magasra szöktek fel a Fekete István, Wass Albert és Weöres Sándor által dedikált kötetek árai is.

Könyvtárak és gyűjtők

Ma már nem csak egyes darabokra, de egész könyvtárakra is vadásznak gyűjtők. Így például legutóbb Faludy György gyűjteményének eladásáról érkeztek hírek, ám Radnóti Miklósné és Szerb Antalné hagyatéka is felbukkant a piacon. Az utóbbi a Szőnyi Antikváriumhoz köthető, akárcsak Hegedüs Géza dedikált könyveinek árverése. A Szerb hagyaték igazi unikumja volt Szerb Antal feleségének címzett rövid szerelmes dedikációja, amelyet végül 540 ezer forintért ütöttek le. A gyűjtők általában nem fedik fel kilétüket, de ismert, hogy Suchman Tamás volt szocialista politikus nagy könyvbarát hírében állt, ő Somogy megyének már értékes vármegyei iratokat is adományozott. Ma már Kósa Lajos és Simon L. László is „letette névjegyét" több árverésen. Az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatában találunk jó pár "értékes festmény" megjelölést, az alkotó felfedése nélkül.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.