brusszel


Szerbiai választások: gazdasági és politikai kihívások várnak az országra

Figyelő Online
2016.04.26  09:25   
mail
nyomtatás
Gazdasági és politikai kihívások várnak Szerbiára - mondta Juhász József Balkán-szakértő
A szerb gazdaságra az európai uniós csatlakozáshoz fűződő elvárások miatt is sok átalakulás vár még - tette hozzá.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense a politikai kihívások közé sorolta, hogy Szerbiának folytatnia kell Koszovóval a megbékélés politikáját. Emlékeztetett arra, hogy Horvátország feltételeket támasztott Szerbia európai uniós csatlakozásához.
Juhász József úgy fogalmazott, a politikailag szükséges felhatalmazást megkapta a jelenlegi szerb kormányfő, Aleksandar Vucic ahhoz, hogy folytassa az eddigi politikai irányvonalat. Hozzátette: bár Vucic pártjának, a Szerb Haladó Pártnak az abszolút többsége is meglesz, mivel sok párt jutott be a törvényhozásba, sok mandátumot vesztett.

A szakértő azt mondta: a Szerb Haladó Pártnak matematikailag ugyan nincs szüksége koalíciós partnerre, a koalíció az eddigi partnerrel, a szocialistákkal folytatódni fog, talán még más pártokkal is, köztük a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ), mert az eddiginél bonyolultabb, "kétoldali" ellenzékkel kell számolniuk, és a minősített többséget igénylő döntésekhez több támogatóra lesz szükségük.
Arról is beszélt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek várhatóan négy mandátuma lesz a szerb parlamentben, amely nem jelent drasztikus mértékű csökkenést. A VMSZ-nek eddig 6 mandátuma volt a belgrádi törvényhozásban, és így megfelelő lesz a magyar kisebbség politikai jelenléte mind a belgrádi, mind pedig a vajdasági parlamentben.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.