brusszel


LMP: a kormányt és oligarcháit szolgálja a jövő évi büdzsé

Figyelő Online
2016.04.26  13:00   
mail
nyomtatás
Az ellenzéki párt radikális változtatást sürget a kedden beterjesztendő jövő évi költségvetésen
Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes átgondolatlannak ítélte a büdzsét, mondván, míg néhány hete még a hiány nélküli javaslatot ígért a kormány, az uniós források gyors kiszórása érdekében mégis nagyobb lesz a deficit jövőre, mint idén. Szerinte minderre csak azért van szükség, hogy a fejlesztési forrásokból minél többet lophassanak el a kormányhoz közel állók.
A politikus zsákutcásnak nevezte a Fidesz gazdaságpolitikáját, amely nem számolja fel a dolgozói szegénységet és ront az ország versenyképességén. Rámutatott: az ígért 100 milliárd forint helyett csupán 30 milliárd juthat az egészségügyi dolgozók béremelésére jövőre, a többiből ugyanis a kórházak adósságait rendezik majd. Schmuck Erzsébet úgy látja: az oktatásban is az intézményfenntartó adósságrendezése viszi majd el a többletet.

Az LMP leállítaná a szerinte pazarló beruházásokat - a stadionépítéseket, a paksi bővítést, vagy a miniszterelnök várba költözését -, és többkulcsossá tenné az adórendszert, hogy kedvezzen az átlag alatt keresőknek.
A politikus továbbra is felháborítónak minősítette a jegybank és alapítványainak költéseit, hangsúlyozva: a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az eredményét a költségvetésbe kellene fizetnie, társadalmi felelősségvállalás programját csupán a bírságok terhére végezhetné. Feltette a kérdést: hogyan várható elfogulatlan ítélet a kérdésben, ha a legfőbb ügyész felesége 5 millió forintos fizetésért dolgozik az MNB-nél?

A jegybank vonuljon vissza alapfeladataihoz, és Matolcsy György elnök mondjon le - követelte.
Minden korrupciós ügyet a lehető leghamarabb ki kell vizsgálni - válaszolta Schmuck Erzsébet azzal a hírrel kapcsolatban, hogy Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök családi cégéhez összesen 180 millió forintnak megfelelő összeg áramlott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.