brusszel


Pedagógussztrájk: a nyár a kormánynak kedvez

Figyelő Online
2016.04.30  09:16   
mail
nyomtatás
A kormány brutális beavatkozásától tart a közoktatásban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A tanítási szünet miatt most lépéselőnybe került a kormány.
A Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatójára reagálva a PDSZ pénteken azt írta: "Az alapvető követelések durva elutasításáról tanúskodik Lázár János bejelentése, mely az eddig is nyomasztó, az oktatás színvonalát lezüllesztő, s így a jövőt eltékozló állami beavatkozás brutálissá fokozását vetíti előre".

Állami kézbe veszik a fenntartást és a működtetést, megerősítik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerepét, és továbbra sem teszik lehetővé a szabad tankönyvválasztást - sorolta aggodalmait a szervezet.


A PDSZ vezetője, Mendrey László által jegyzett közlemény szerint bizonyossá vált, hogy kormány csak az időt húzta, esze ágában sincs megfogadni a minden oldalról áradó kritikus véleményeket, a közoktatást kizárólag hatalmi, politikai, pártpolitikai síkon képes szemlélni.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján többek között elmondta: Palkovics László oktatási államtitkár azt kérte a kormánytól, hogy vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott. Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy jelenleg több mint 500 iskolát működtetnek önkormányzatok. Továbbá a miniszter egyértelművé tette, hogy a tankönyvpiac liberalizálására nincs se szükség, se lehetőség.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.