brusszel


Óriási elefántcsontvagyont égetnek el Kenyában

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.05.01  14:30   
mail
nyomtatás
Kenya több mint 100 tonna elefántcsont elégetésére készül. Az akció célja, hogy bemutassa: az ország mindent megtesz, hogy megmentse Afrika elefántjait.
Afrikában napjainkban 450-500 ezer elefánt él. Agyaraik megszerzése érdekében vadorzók mintegy 30 ezret minden évben leölnek.

Az elefántcsont iránti lelkesedés ezer évre tekint vissza. A csontot tisztasága, áttetsző jellege és könnyű megmunkálhatósága évszázadokon keresztül keresetté tette és az emberek, ahogyan régen, és ma is hajlandóak fizetni érte. Az elefántcsont iránti keresletet főleg Ázsia táplálja. A csempészek fő útvonala a kenyai kikötőn, Mombassán keresztül vezet.

Szakértők figyelmeztettek: Afrika elefántjai néhány évtizeden belül a kihalás sorsára juthatnak. Tanzánia az elmúlt öt esztendőben állományának 65 százalékát elvesztette. Az afrikai vezetők a jogellenes elefántcsont-kereskedelem megszüntetésére szólítottak fel. Uhura Kenyatta kenyai elnök pénteken kijelentette: az elefántcsont-kereskedelem az elefántok és a turizmus halálát jelenti.

Az érintett országok harcolnak a vadorzók ellen. Szigorú törvények súlyos bírságokkal és börtönbüntetéssel fenyegetnek, de nincs kellő elrettentő erejük.

Az elefántok védelme iránti elkötelezettségének demonstrálása érdekében Kenya több mint 100 tonna elefántcsont elégetésére készül. A megsemmisítésre kerülő elefántcsont piaci értéke több mint 100 millió US dollárra tehető.

A csontokból 11 nagy máglyát raktak a Nairobi Nemzeti Parkban, amelyek a várakozások szerint több nap alatt égnek majd le. Az első máglyát Uhuru Kenyatta elnök fogja meggyújtani. Az elégetésre felhalmozott elefántcsont majdnem a Kenyában elkobzott állomány egésze.

Kenyában azonban sokan nem értenek egyet a kezdeményezéssel, ami az eddigi legnagyobb ilyen akció a történelemben. Azt állítják, hogy ennek a ritka anyagnak ilyen tömegben történő megsemmisítése növelheti az elefántcsont piaci értékét és inkább bátorítja az orvvadászatot, mintsem visszafogná. Botswana, amely az afrikai elefántállomány felének otthona, szintén ellenzi az égetést és elnöke nem is vesz részt a Nairobi Nemzeti Park eseményén.

„Nem hiszünk abban, hogy az elefántcsontnak bármilyen komoly értéke lenne. Ezért teljes készletünket elégetjük és így demonstráljuk a világnak, hogy az elefántcsont csak az elefántok számára értékes” - mondta Kitili Mbahti, a Kenyai Vadvilág Szervezet főigazgatója.
Kapcsolódó cikkek
BBC
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.