brusszel


A cseh gazdaság Pakisztánra figyel

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.05.01  13:20   
mail
nyomtatás
A Cseh Köztársaság és Pakisztán közötti kereskedelem volumene alacsony, de 2013 óta fokozatosan növekszik.
Jan Fury, a Cseh Köztársaság nagykövete egy közleményben hangsúlyozta: ki kell dolgozni az együttműködés bővítéséhez szükséges megoldásokat és közelebb kell hozni egymáshoz a Cseh Köztársaság és Pakisztán üzleti közösségeit.

“Javítanunk kell a két ország vállalkozói közötti kapcsolatrendszert” - mondta a Karachi Kereskedelmi– és Ipari Kamarában (KCCI) tett pénteki látogatása alkalmával a nagykövet.

A két ország közötti kereskedelem volumene alacsony, de 2013 óta fokozatosan növekszik, ami kedvező. „Számos lehetőség van a kereskedelem bővítésére, ha a két fél összehangoltan cselekszik”.

A cseh nagykövet azt tanácsolta a Karachi üzletembereknek, hogy szélesítsék az exportált termékek körét és vizsgálják meg, hogy a jelenlegi, főképp textilipari termékekre épülő forgalom bővíthető-e élelmiszerekkel és élelmiszeripari termékekkel. A pakisztáni fél számára előnyös lehet a magas minőségű cseh elektronikai cikkek, nehézgépek, informatikai szolgáltatások- és technológia importja.

Utalva egy cseh delegáció közelmúltbeli, egy karachi kiállításon tett látogatására, a nagykövet elmondta, hogy egy pakisztáni üzletemberekből és mérnökökből álló delegáció az év második részében a Cseh Köztársaságba látogat, hogy megvizsgálja a kereskedelem bővítésének lehetőségeit.

Biztosította a helyi üzleti közösséget: minden segítséget megad ahhoz, hogy ki tudják használni az Európai Bizottság által nyújtott GSP Plus státusz előnyös lehetőségeit.

A KCCI elnöke, Younus Muhammad Bashir kijelentette, hogy a Kamara nagyon szeretné erősíteni a kereskedelmi kapcsolatokat a Cseh Köztársasággal és azon van, hogy elősegítse új, kétoldalú együttműködés kialakítását. Leszögezte: biztos abban, hogy a javuló kapcsolatok mindkét gazdaság előnyére szolgálnak majd.

A pakisztáni-cseh kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokról szólva az elnök elmondta, hogy a lehetőségek adottak ugyan, a jelenlegi kereskedelmi forgalom azonban nem ezt tükrözi: a kétoldalú forgalom értéke mintegy 60 millió US dollár, amelyből a pakisztáni export 39 milliót, az import pedig 20 milliót tesz ki.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.