brusszel


A pénzügyminiszter bírálja a VW vezetését

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.05.01  17:40   
mail
nyomtatás
A Volkswagen a tavalyi évet 1,58 milliárd eurós veszteséggel zárta.
A Die Welt vasárnapi száma szerint a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble kijelentette: nem érti, a Volkswagen vezetői hogyan ragaszkodhatnak jutalmaikhoz, amikor a szennyezőanyag-kibocsátási botrány világméretű probléma-sorozatot okozott az autógyártó vállalatnak.

A bírálat azt követően hangzott el, hogy a Volkswagen a héten nyilvánosságra hozta: csúcsvezetői a 2015-ös évre összesen 63,2 millió euró jutalmat kapnak annak ellenére, hogy a csalási ügy miatt komoly veszteséget szenvedett el a cég.

„Nem értem, hogyan lehet a DAX, a német tőzsde mértékadó társaságát olyan válságba kormányozni, amely puszta létét fenyegeti, ezt követően pedig a nyilvánosság előtt kardoskodni a saját jutalmaikért” mondta a miniszter a német napilapnak. Ez azt mutatja, hogy valami nincs rendben”.


Wolfgang Schäuble (középen, MTI fotó)

A széleskörű felhördülés után a VW felügyelő bizottsága bejelentette: az igazgatóság tagjai 2015. évi jutalmának 30 százalékát befagyasztják és három évvel később, attól függően fizetik ki, hogyan alakul a Csoport részvényeinek árfolyama.

Hetek óta zajlik a felfokozott vita Németországban arról, hogy a VW csúcsvezetőit erkölcsi megfontolások alapján megilleti-e a teljesítményarányos jutalom, miután arra figyelmeztettek, hogy a motor-manipulációs botrány miatt meg kell szorítani a nadrágszíjat.

A Volkswagen, miután bevallotta, hogy 11 millió dízel-motoros járművébe a szennyezőanyag-kibocsátás mértékét meghamisító szoftvert épített be, arra kényszerült, hogy autóit a világ minden sarkában felülvizsgálatra hívja vissza.

Az autógyár a tavalyi évet 1,58 milliárd eurós veszteséggel zárta, miután a várható büntetések, perek és visszahívási költségek fedezésére 16,2 milliárd euró tartalékot képzett.

Ez volt az autógyártó óriás első veszteséges éve 1993 óta.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200