brusszel


A népszavazás felbőszítette az ellenzéket

Figyelő Online
2016.05.03  14:00   
mail
nyomtatás
A Jobbik szerint referendum helyett az alaptörvényben kell rögzíteni a kötelező betelepítési kvóták elutasítását.
Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke azzal érvelt keddi közleményében a törvénymódosítás mellett, hogy az nem kerül milliárdokba, kiküszöböli az érvénytelenségi vagy eredménytelenségi feltételt és a legmagasabb jogi szinten garantálná a betelepítés elutasítását. Hozzátette, hogy pártja biztosítaná a kétharmados többséget egy ilyen előterjesztéshez.
A jobbikos politikus kitért arra is, hogy a népszavazást - korábbi kezdeményezésük nyomán - már meg lehetett volna tartani, most viszont fennáll a veszélye annak, hogy az unió még a hazai népszavazási folyamat vége előtt döntést hoz a kvótákról.

A PM színeiben politizáló Jávor Benedek tudomásul veszi a Kúria kvótareferendumra vonatkozó döntését, ugyanakkor fenntartja azt az álláspontját, hogy a kérdés érinti Magyarország nemzetközi kötelezettségeit. Az EP-képviselő kedden azt közölte az MTI-vel, hogy bel- és igazságügyi kérdéseket - köztük a bevándorlást - az unió és a tagországok közötti osztott hatáskörben kell szabályozni. Értékelése szerint a Kúria szűk körűen értelmezte a nemzetközi kötelezettségvállalás fogalmát. Az ellenzéki politikus szóvá tette azt is, hogy a betelepítés nem jogi fogalom, így a népszavazási kérdés nem egyértelmű. Jávor Benedek megjegyezte: bízik abban, hogy a Kúria koherens marad a nemzetközi kötelezettségvállalás fogalmát illetően akkor is, amikor pártja paksi atomerőművel kapcsolatos népszavazási kérdéséről kell dönteni.

A kérdésben a Demokratikus Koalíció (DK) is megszólalt. A párt "Európa-ellenesnek" tartja a Kúria által jóváhagyott kvótareferendumot, ezért az ellenzéki párt - az Együtthöz hasonlóan - bojkottálni fogja a népszavazást és arra kéri a választókat, hogy ne menjenek el voksolni.

A DK szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "Orbán Viktor népszavazási kérdése" egy hazug kérdés, amely valójában nem ezer ember befogadásáról, hanem Európai Uniós tagságunk felmondásáról szól. A hazug referendum azt akarja elhitetni, hogy létezik ingyen ebéd, hogy lehetünk potyautasok az EU-ban, hogy a markunkat tartva húzhatjuk ki magunkat a közös feladatok alól - fogalmazott Gréczy Zsolt, hozzátéve: ilyen út márpedig nem létezik.
Bojkottjukról beszélve kijelentette, hogy "aki távol marad, az Európára szavaz". A DK szégyennek tartja, hogy az az Orbán Viktor, aki egyszer azt mondta, hogy több millió bevándorlót kell befogadnunk a gazdasági növekedéshez, ma ezer bevándorlóra hivatkozva léptetné ki Magyarországot az EU-ból - jelentette ki.

A Kúria döntése szerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében, a testület ugyanis kedden elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat.
A kormány által kezdeményezett, és most jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.