brusszel


Ebben a játékban nem veszek részt

Figyelő Online - Baka F. Zoltán - Lambert Gábor
2016.05.06  09:00   
mail
nyomtatás
A kormányon belül a belügyminiszter, a fejlesztési miniszter illetve az emberi erőforrásokért felelős tárcavezető a szövetségese Tarlós Istvánnak a fővárosi ügyekben.
A főpolgármester a Figyelőnek adott interjúban úgy fogalmazott, a forrásokért folytatott főváros-vidék ellentét az ötvenes években is tetten érhető volt. Sajnos az utóbbi években valamiért ismét előjött, elsősorban a parlamentben - jegyezte meg. Vannak elkötelezett vidéklobbisták, de bátran vitatkozik velük, mert szerinte a főpolgármester, mint közvetlenül választott tisztviselő a miniszterelnök mellett vagy után a legnagyobb legitimitással rendelkezik. Akadályokat azonban így is lehet neki állítani, mint mondja, Budapest kevesebbet kap, mint amennyi járna neki. Úgy látja, Budapest érdekeit arányosan szem előtt tartja, és következetesen segítőkész a fővárossal a belügyminiszter, a fejlesztési miniszter, „sőt Balog Zoltánt is bátran idesorolhatom".

A fővárosi tömegközlekedés finanszírozásáról elmondta, nem lehet kizárni, hogy ebben a ciklusban járatritkításokra les szükség. Más okból egyébként ez meg fog valósulni, mert miután a 4-es metróberuházásnál megszerezték a végleges használatbavételi engedélyeket, már nincs akadálya annak, hogy bizonyos felszíni viszonylatokat megszüntessenek a metró nyomvonala fölött. Emiatt lehet némi növekedés az utasszámban, de ugrásszerű javulást nem vár a főpolgármester, aki szerint „ez egy szép metró, de nem egy átgondolt beruházás". Arról is beszélt, hogy készülnek a dugódíj alkalmazására, de a bevezetést megtiltó törvény módosítását ő nem fogja kezdeményezni. A kérdésünkre, hogy nem akarja felvállalni a politikai felelősséget, azt válaszolta, hogy „nagyos sok ügyben vállaltam már fel, de ebben a játékban nem veszek részt"

A tervek szerint a 3-as metró ősz végén induló beruházása mellett még ebben a ciklusban sor kerülhet a Blaha Lujza tér, a Lánchíd, illetve az Alagút felújítására. Ezekre bő 18 milliárd forintot tudnak költeni. A 4-es metró meghosszabbítását a Bosnyák tér felé viszont egy Demszky féle blöffnek tartja, szerinte erre soha nem volt pénze a fővárosnak.

További részleteket a Figyelő friss számában olvashat.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.