brusszel


Rettegj Barcelona, jön az FC Prishtina!

Koszovó az UEFA 55. tagja
Figyelő Online - Ozorai Fanni - Balkán Expressz
2016.05.05  16:55   frissítve: 2016.05.05 16:42
mail
nyomtatás
Kedden, az UEFA éves kongresszusán Budapesten a tagállamok szoros, 28-24 arányú szavazáson - Szerbia tiltakozása ellenére - elfogadták Koszovót a szervezet 55. tagjaként.

A szegénységgel, rekordmagas munkanélküliséggel és belpolitikai válsággal küzdő, 2 milliós Koszovó lakóinak mostanában nem sok oka van örömködésre, de tegnap este Pristina főtere ünnepléstől volt hangos. Koszovó államfője, Hashim Thaci és a miniszterelnök Isa Mustafa Facebook-oldalukon egy emberként üdvözölték a „történelmi sikert," hogy nemzeti kincseik az UEFA döntése értelmében immár játszhatnak nemzetközi meccseket is európai ellenfelek ellen, illetve a klubcsapatok részt vehetnek az európai kupaküzdelmekben.

Koszovó UEFA-felvételén a teljes szerb politikai vezetés felháborodott. A külügyminisztérium közleményében úgy fogalmazott, a „volt tartomány" felvétele annak jele, hogy az "érdekek és politika, és nem a szabályok és igazságosság világában élünk."

Koszovó számára az UEFA- döntésnek önmagán túlmutató jelentősége van. Az ország 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád viszont azóta sem hajlandó elismerni és blokkolja az új állam tagságát egy sor nemzetközi szervezetben. A nemzetközi sporteseményeken való megjelenés tehát Koszovó egyfajta nemzetközi elismerésének jele. Ráadásul Koszovó egyik legfontosabb exportcikkét a labdarúgói jelentik. A döntés alighanem megnyitja az utat Koszovó FIFA-felvétele előtt is, hogy részt vehessen a 2018-as világbajnoki selejtezőkön.

Koszovó eddig nem szerepelhetett nemzetközi bajnokságokon. Bár 2014 óta barátságos meccseket már játszhatott, a volt Jugoszlávia országainak csapatai ez alól kivételt képeztek. A koszovói csapat eddig nem használhatta nemzeti szimbólumait (lobogót, emblémáit) a meccsek során, de a nemzeti himnusz sem szólalhatott meg a játékosoknak.

Nem világos, hogy a más nemzeti válogatottakban játszó koszovói labdarúgók hirtelenjében nemzetet cserélhetnek-e? Több nyugat-európai állam válogatottjában futott be karriert ugyanis koszovói albán születésű, de a háború (1999) után emigrált labdarúgó: Svájc, Albánia, Finnország és Norvégia nemzeti válogatottjában is több koszovói albán játszik, sőt, a jelenség olyannyira nem egyedülálló, hogy külön Wikipédia-oldal van a jugoszláviai születésű, de más állam csapatában játszó labdarúgók számontartására.

Koszovói sportolók a csúcsonA döntéshez a koszovói albán hírességek listáján előkelő helyet elfoglaló Luan Krasniqi is gratulált. A Németországban élő koszovói születésű ökölvívó 2001-2002-ig nehézsúlyban európa-bajnok címvédő volt, 2007-ben pedig a WBO világbajnoki övéért is ringbe szállt. A nyugdíjas bokszoló egyébként 8 nyelven beszél folyékonyan, és másodállásban tolmács.

Koszovó szintén sajátjának tekinti a belga Adnan Januzajt is, akit 16 évesen igazolt le a Manchester United. Az ifjú középpályás szülei mindketten koszovói albánok, akik 1992-ben menekültek el az országból. Januzaj nem az egyedüli nemzeti hős a családjában: két nagybátyja a Koszovói Felszabadítási Hadsereg tagjaként harcolt az ország függetlenségéért.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.