brusszel


Sivatagi show

Figyelő Online - Benda László
2016.05.07  14:00   
mail
nyomtatás
A világ elsőszámú kőolaj exportőre, Szaúd-Arábia felkészül a kutak kiszikkadása utáni fejlesztésekre. Ennek érdekében Mohamed bin Szalmán koronaherceg mega-privatizációt, új adókat és egy szuperméretű állami alap létrehozását jelentette be.
A Bloomberg gazdasági hírügynökség aligha leegyszerűsítő módon csak Mr. Mindennek titulálta a 30-esztendős rijádi kulcsembert. Apja, a tavaly trónra lépett Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd villámtempóban átalakította az örökösödési rendet. A király három nejétől született tíz fia közül Mohamed a kedvenc. A nagyapjáról elnevezett rijádi egyetemen szerzett jogi végzettséget. Azelőtt az udvartartást vezette, most egyszeriben hadügyminiszter, s egyben a Gazdasági és Fejlesztési Tanács vezetője lett.
A fiatalember apja fő tanácsadójává vált, udvari pletykák szerint gyakorlatilag szürke eminenciás. Ő dönt arról, ki járulhat őfelsége színe elé. Mindebből arra következtetnek, hogy a koros király elszánta magát a fokozatos nemzedékváltás régóta időszerű előkészítésére. Mohamed már az ezredfordulós nemzedéket képviseli. Olyasvalaki, aki csakugyan mer nagyot álmodni. Most ezt tette.
Elképzelései szerint az ország, és egyben a világ legnagyobb olajkitermelő vállalatát, az Aramco-t szuperholdinggá alakítják át. Ez lehet majd a glóbusz legjelentősebb állami alapja. Szó van a tőzsdén keresztül megvalósuló privatizációról is. Ha csak a részvények 5 százalékát dobra verik, ennek piaci értéke meghaladja a 2 ezer milliárd dollárt!

VÁLSÁGTERV
A hosszú ideje nyomott olajár súlyosan megterheli a szaúdi költségvetést. A 2014 derekán jegyzett hordónkénti 120 dolláros ár idén januárig 30 dollár alá apadt. A csaknem 60 százalékos áresés hatására az udvari büdzsé hiánya 97,9 milliárd dollárra, a GDP 15 százalékára szaladt fel. A Standard and Poor's március végén e miatt leminősítette az ország államadósságának besorolását. Pár hét múltán a Fitch Ratings is hasonló bejelentést tett. A szaúdi udvar mindeddig döntő részben a fekete arany eladásából fedezte kiadásainak zömét. 15 éve először fordul elő, hogy a nemzetközi pénzpiacról kell hiteleket fölvenni.

További részleteket a Figyelő friss számában olvashat.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.